Snart byts Axelsberg mot Göteborg. Olle Hammar, 20, handplockades till musikalen "Hair". Foto: Mia Dahlgren

Idoltalangen Olle blir musikalstjärna

För fem år sedan var han en av talangerna i tv-programmet Idol. Nu har han fått en av huvudrollerna i musikalen ”Hair” på Göteborgsoperan. – Det känns läskigt och jättekul, säger Axelsbergsbon Olle Hammar, 20.

  • Publicerad 16:11, 13 maj 2016

Solen strålar över Axelsbergs torg.

– Jag har bott här i hela mitt liv, säger han och pekar mot de bruna höghusen som är områdets signatur.

– Mest gillar jag närheten till vattnet, brukar ofta vara ute och gå där med min hund.

Men i sommar byts Stockholm mot Göteborg. Då börjar intensiva repetitioner inför premiären av ”Hair” som sätts upp på Göteborgsoperan i höst.

– Jag spelar rollen som Hud, afrokillen. Kanske inte så oväntat (skratt). Jag har aldrig spelat musikal tidigare, det är nytt för mig att sjunga, agera och dansa samtidigt, säger han.

Rollen fick han – utan att söka den. Det var en koreograf som kontaktade honom via Facebook och undrade om han ville komma på audition.

– Men jag lyckades tappa meddelandet, och när jag väl hade googlat upp hennes namn hade det redan varit audition, säger han.

Till slut ringde regissören upp och ville ses i Stockholm.

– Jag fick sjunga för honom, men var jättehes, så vi snackade mest. Och det gick ju bra. Det är sjukt smickrande att få en av huvudrollerna.

Olle Hammar har varit med i olika musikaliska sammanhang, senast i krogshowen Motown med Afro-Dite på Berns. Han skriver och sjunger egna låtar, inom genren organisk pop/soul och tar seriöst på musik som konstform.

Mest känd för allmänheten är han för sin medverkan i tv4-programmet Idol år 2011. Han och bästa kompisen Molly Pettersson Hammar tävlade det året. Han kom sjua i finalen.

– Idol var jobbigt och kul på samma gång. Mest gav tävlingen ett smakprov hur musikbranschen fungerar kommersiellt. För mig är inte pengar viktigt, jag vill kunna uttrycka mig i musiken och vara mig själv.