”Ett mänskligt kosläpp.” Så kallar Stockholms stads säkerhetschef Karin Johannesen det vi står inför sommaren 2021: Stockholmare som söker sig till stans parker i takt med att pandemirestriktionerna lättar. EM-vibrationer och känslor i luften. Unga i kompishäng efter ett år av distansstudier.

– Vi känner helt klart oro inför sommaren.

Vanliga år brukar Stockholms stad glesa ut möten och planering under semestrarna. Men i år gäller beredskap för alla säkerhetsansvariga hela sommaren. Dessutom har fältassistenterna full bemanning i sommar.

Staden vill göra allt för att undvika stora ungdomskrök och häng i parkerna. Smittspridningen är långt ifrån över trots vaccin och polisen måste prioritera såväl gängvåld som förstärkt gränskontroll på grund av pandemin.

Staden hade därför satt hoppet till en ny form av tillstånd för att snabbare kunna skingra stora häng.

– Vi hade, tillsammans med polisen, jobbat på att få till ett mobilt, tillfälligt så kallat LOV3-tillstånd, säger Karin Johannesen.

Tanken med det är att om staden får nys om krök i en viss park, inom en timme ska kunna aktivera ett tillstånd så att ordningsvakter snabbt kan vara på plats.

Inte förenligt med lagen

– Är det inte häng i Rålis är det vid Kampementsbadet, Djurgården eller någon annanstans. Om unga lär sig att det finns ordningsvakter i en viss park, då kan du ge dig sjutton på att de inte har fester där.

Mobila tillstånd var dock inte förenligt med nuvarande lagstiftning och fick nobben.

I Östermalm är det främst runt Kampementsbadet som unga samlas för krök. I Vasastan är det i Observatorielunden och vid Vanadisbadet.

Men helt utan ordningsvakter blir parkerna inte i sommar. Får staden reda på att en stor fest planeras i en viss park kan de ansöka om tillfälligt lov, och hoppas att det hinner beviljas innan första starkölen öppnas.

Har ni gett upp planerna på ett mobilt, tillfälligt lov?

– Jag har alldeles för mycket pannben för att ge upp. Det vore snyggt att se över juridiken tillsammans med polismyndigheten, för att se hur vi kan få till snabbare hantering.

Den grönblåa majoriteten har de senaste åren satsat stort på kommunala ordningsvakter och väktare. Nu har staden ansökt om att få ha ordningsvakter i Rålambshovsparken och fyra parker på Södermalm, bland annat Vitabergsparken.

– Parker där det blir stökigt under sommarhalvåret, som vi fått rapporter om från fältare, polis och allmänheten, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD)

Men att det blir ja är långt ifrån säkert. Rålamsbohovsparken har tidigare fått nej från polismyndigheten. Kungsträdgården och Humlegården likaså.

– Det har tillkommit saker sedan vi ansökte sist i Rålis, som krökfester och klagomål till tyck till-appen om otrygghet med exempelvis elsparkcyklar, så vi hoppas att det är ett bättre underlag nu.

Erik Slottner hoppas på snabb handläggning, men uppger att sannolikheten är stor att beslut kommer först efter sommaren.

”Tar lång tid”

– Alla ansökningar tar lång tid och det är andra platser som varit mer prioriterade. Men ibland har det gått snabbt så vi får hoppas på det. Det är nu det verkligen skulle behövas.

Staden har även gjort en ny ansökan om att ha ordningsvakter i Hornsberg, efter att ha fått flera nej tidigare. Ansökan gjordes i våras och enligt polisens presstjänst har de nu fått in remissvaret från lokalpolisområdet och handläggningen pågår. De kan inte uppge när ett beslut kan tas.