Tullinge centrum blir utan ett idéhus. Foto: Anders Björklund

Idéhuset ritades för stort – missar fick kostnaderna att rusa

Arkitekterna ritade idéhuset för stort. Det blev till slut också notan. Missar och brister i kalkylen gjorde att kostnaderna rusade i väg.

  • Publicerad 16:06, 24 mar 2016

I tisdags meddelade kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) att majoriteten lägger ned planerna på att bygga det så kallade idéhuset i Tullinge. Här skulle ett nytt bibliotek ligga, men också lokaler för bland annat kultur- och föreningsliv. Tidigare i mars visade nya siffror att kostnaden för bygget skulle landa på minst 115 miljoner kronor, jämfört med tänkta 92 miljoner kronor. Det är inte första gången byggen och renoveringar i kommunen blivit mycket dyrare än tänkt.

– Stoppet är också en markering mot förvaltningarna. Det är inte bara att gå till politiken och be om mer pengar, sa Östlin i samband med att hon meddelade beslutet.

En av orsakerna till fördyringarna var att de anlitade arkitekterna ritat idéhuset för stort. Huset rymdes helt enkelt inte på den anvisade tomten utan ritades om i två varianter. När fördjupade kalkyler gjordes framkom också att kostnaderna för att flytta bland annat en kraftstation och ledningar i marken inte funnits med. Det gjorde heller inte åtgärder på grund av högt grundvatten.

Tekniska nämndens ordförande Dan Gahnström (MP) har tidigare förklarat varför byggen i vissa fall kan visa sig bli dyrare än det först var tänkt.

– När en grundligare undersökning görs kan det till exempel visa sig att du måste påla i marken, säger han.

Läs mer: Framtidsmötet. Östlin bjöd in Tullingepartiet efter beskedet