Ideella motverkar äldres ensamhet: ”Lyfter veckan”

Mer än hälften av Stockholms läns äldre lider av ensamhet. Men projekten mot att äldre isoleras blir allt fler. En som räddats från ensamheten av ideella initiativ är Söderbon Sune Bengtsson, 76. – Det lyfter hela veckan, säger han.

  • Publicerad 07:37, 10 okt 2018

Måndagar och torsdagar har blivit heliga i 76-åriga Sune Bengtssons liv. Då tar han sig från bostaden på Söder till lokalen på Magnus Ladulåsgatan och den ideella föreningen Viljans träffar för äldre.

Hit har han kommit i över sju år nu för att – som han själv säger – ”bryta isoleringen”.

– Det är guld värt att få träffa andra människor. Att gå dit och få känna att man är en del av alla gamlingar, det är rena lyckan. Sen har de ett jäkla gott kaffebröd också, säger han.

Sen har de ett jäkla gott kaffebröd också

Sune Bengtsson, ensam pensionär

Förutom fika och trevligt sällskap anordnar Viljan även olika aktiviteter tillsammans. De spelar boule, går på museum eller bjuder in gäster. Och alla är välkomna.

– Lokalen är liten men hjärtat är stort. Det är min lycka att de finns och att vara där lyfter hela veckan, säger Sune Bengtsson.

Inte ensam med ensamheten

Sedan en tid tillbaka lever han själv och bekantskapskretsen har krympt i takt med åren. Något han är långt ifrån ensam med.

Som Mitt i tidigare skrivit lever 76 procent – av de äldre i länet som har hemtjänst – helt utan andra vuxna i hemmet, och över hälften av hemtjänstens kunder mår dåligt av ensamheten.

– Folk har det bra, men det är inte så roligt att bli gammal alla gånger. Förr umgicks man mer, men samhället är ju så stressigt nu och det har blivit mindre av det och som följd blir många isolerade, säger Sune Bengtsson.

Fler villiga att hjälpa

Ensamhet bland äldre har på senare tid lyfts upp som en folksjukdom och vetskapen om att många lider av den gör att fler projekt nu poppar upp.

Till exempel startar nu tre av de stora pensionärsorganisationerna – PRO, SPF Seniorerna och SKPF – ett gemensamt projekt mot ensamheten. Något som P4 Stockholm rapporterat om.

En välkomnad utveckling enligt Sune Bengtsson.

– Det är roligt att höra att andra också tar initiativet. Så länge som det är lättsamt och alla är välkomna är allt engagemang något bra.

Samtidigt passar han på att lyfta Viljan och volontärerna bakom.

– De är helt fantastiska och kan inte få nog med beröm. Det är bra att sånt här lyfts och får den uppmärksamhet det förtjänar.