Vakter. Vitabergsparken är en av fyra parker som kan få ordningsvakter. Foto: Mostphotos

Idé om att stoppa stöket fick avslag

Festande ungdomar i Stockholms parker är ett aber för staden. Därför har man jobbat på att ta fram ett nytt system för mobila ordningsvakter – men stött på patrull.

  • Publicerad 15:37, 17 jun 2021

Staden har sökt om tillstånd för att ha ordningsvakter i Tullgårdsparken, Vitabergsparken, samt Stora- och Lilla Blecktornsparken.

– Det är ungdomsfester – så kallade krök – där inbjudan sprids via sociala medier. Det blir väldigt stora ansamlingar. Det är tillåtet att dricka alkohol i några av parkerna, men det bidrar till ordningsstörningar och ibland narkotika, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

Ordningsvakter har tidigare satts in tillfälligt i några av parkerna, men nu vill staden att de ska bli ett mer permanent inslag.

Staden har ansökt om fler ordningsvakter till Söder

Mindre stök. Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) vill se fler ordningsvakter på Södermalm. Foto: Sacharias Källdén

Hämmande effekt

– Jag är övertygad om att om man ser uniformerad personal, oavsett om det är poliser eller ordningsvakter, så har det en hämmande effekt, säger Erik Slottner.

Ordningsvakter har även vissa polisiära befogenheter: de kan avvisa personer, eller hålla fast dem i väntan på polis.

Ett så kallad LOV 3-tillstånd, ger staden tillåtelse att ha ordningsvakter inom ett begränsat område på bestämda tider. Det är polisens rättsenhet som tar beslut om ansökan beviljas eller ej. Vanligtvis tar det tre till sex månader att få besked.

– Så klart hade det varit bra om vakterna kunde vara på plats i sommar, men det blir nog först senare, säger Erik Slottner.

I januari sökte staden även tillstånd om att få ha ordningsvakter i Pålsundsparken och Högalidsparken, vilket beviljades i maj. Att ansökan om vakter i de fyra parkerna på Söder lämnades in sent beror på att staden först hoppats på en annan lösning.

– Vi hade, tillsammans med polisen, jobbat på att få till ett mobilt, tillfälligt LOV3-tillstånd, säger Karin Johannesen, säkerhetschef vid Stockholms stad.

Tanken är att om staden får nys om krök i en viss park, inom en timme ska kunna aktivera ett tillstånd så att ordningsvakter snabbt kan vara på plats.

– Är det inte häng i Rålis är det vid Kampementsbadet, Djurgården eller någon annanstans.

Redo. Ordningsvakter och polis på plats vid "krölken" på Gärdet. Foto: Katarina Linde

Lite sent

De planerna har dock gått i stå, eftersom lagstiftningen inte tillät det. I stället blev det till att söka vanligt tillstånd för de fyra parkerna, om än lite sent.

– Och får vi tillstånd för till exempel Blecktornsparken eller Tullgårdsparken, då kan du ge dig sjutton på att de inte har fester där.

Men helt utan ordningsvakter blir parkerna inte i sommar. Får staden reda på att en stor fest planeras i Vitan kan de ansöka om tillfälligt lov, och hoppas att det hinner beviljas innan första starkölen öppnas.

Har ni gett upp planerna på ett mobilt, tillfälligt lov?

– Jag har alldeles för mycket pannben för att ge upp. Det vore snyggt att se över juridiken tillsammans med polismyndigheten, för att se hur vi kan få till snabbare hantering.