Ida Ömalm Ronvall bar historien om Adrian inom sig i många år. Han är "ensammast i världen", dumpad av sin bästa kompis som inte vill bli smittad av hans låga rang i högstadiets hierarki.

2020 blev berättelsen en roman, med namnet "Säg nåt då". Den kom också ut som ljudbok, nu nominerad till Storytel Awards, i kategorin ungdomsbok.

– Det är förstås jätteroligt! Jag har fått höra att det är en bok man gärna läser eller lyssnar på i ett sträck, säger Åsenbon Ida Ömalm Ronvall.

Dubbel glädje

Hennes glädje är dubbel. I slutet av 2019 kom debutromanen "Inte som du", skriven ihop med Åsenbon Johanna Schreiber. Den har också blivit nominerad till Storytel Awards, i samma kategori.

– Det är så jättekul. En riktig boost! Ju mer böckerna exponeras desto fler läsare kan ju hitta dem, säger Ida Ömalm Ronvall.

Tar upp svåra ämnen

Faktum är att båda romanerna redan hittat många lyssnare. Storytel har nominerat de nyutgivna ljudböcker som har fått flest lyssningar och högst betyg av lyssnarna under 2020. Och kanske är det Ida Ömalm Ronvalls förmåga att gestalta svåra ämnen som lockar så många unga.

– Mina berättelser handlar om makt, orättvisa, hierarkier och om sådant man inte alltid vågar prata om, säger hon.

Ida Ömalm Ronvall bor på Hägersensåsen sedan 2008. Det är här hon oftast skriver, hemma i lägenheten. Före corona hände det också att hon slank ner till biblioteket vid Telefonplan.

– Jag jobbar också som kommunikatör och har familj, så jag tar stunder här och där i vardagen för att skriva, berättar hon.

Nu hoppas hon på många röster från lyssnarna, som kan rösta på de nominerade böckerna under februari. De tre böcker som fått flest röster blir finalister, och en jury utser vinnaren bland dem.

Även för vuxna

Att skriva för ungdomar har fallit sig naturligt, berättar Ida Ömalm Ronvall .

– Jag är en vuxen som aldrig slutat läsa ungdomsböcker. Vuxna kan också få ut mycket av dem. Tänk bara på alla vuxna som tittade på norska Skam! Behovet finns.