Idag startar ny gratisfärja till Djurgården

Pompa och ståt och en ny båt. Idag invigdes den nya gratisfärjan mellan Nybrokajen och Djurgården.

  • Publicerad 10:51, 28 jun 2019

Det är sju av de stora aktörerna på Djurgården som ligger bakom satsningen och finansierar den nya färjelinjen. Under en månads tid kommer de två färjorna åka skytteltrafik mellan Nybrokajen och Djurgården för att avlasta övrig trafik och som en del i deras stora vision om att göra Djurgården bilfritt.

– Dagens färja är ett resultat av våra samtal mellan oss aktörer och ska stärka upp den befintliga kapaciteten ut till Djurgården som går i taket nu under sommaren. Det ska vara lätt att ta sig til Djurgården, säger Camilla Zedendahl, vd för Kungliga Djurgårdens Intressenter.

Premiär för ny gratisfärja till Djurgården

Christer Fogelmarck, vd för Park and Resorts som äger Gröna Lund, instämde.

– Vi har hittat en stark samverkan mellan alla aktörer på Djurgården och det här är ett kvitto på det. Trafiksituationen på Djurgården är problematisk och något som engagerar alla. Vi eftersträvar ju att man inte ska ta sig dit med bil, det blir en bättre upplevelse för alla, säger han.

Nu stängs Djurgårdsbron av för biltrafik

Färjan kommer gå i en månad om det blir en förlängning eller comeback efter det får en utvärdering visa enligt honom.

På invigningen klippte representanter från alla sju aktörer bandet tillsammans med trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) som var speciellt inbjuden.

– Nu omfamnar jag ett privat initiativ att utveckla en ny reserelation i Stockholms kollektivtrafik. Vi är spända på att se hur det här utvecklas och det kan inte uteslutas att vi själva behöver överväga att lägga till ett nytt stopp i vår egen färjetrafik framöver, säger han.

Nya gratisfärjan

Går mellan Nybrokajen och Allmänna Gränd från 28 juni-28 juli

Avgångarna sker varje kvart mellan klockan 10-16.

Färjorna har plats för 98 passagerare vardera.

Färjan finansieras av Gröna Lund, Pop House Sweden, Liljevalchs, Vasamuseet, Skansen, Strömma Sverige och Kungliga Djurgårdens förvaltning

Visa merVisa mindre

Idag startade en ny gratisfärja till Djurgården. Foto: Per Brandt