Öppnar. Konstnären Nina Wedberg Thulin och arkitekten Eva Lindorm startar upp den nya ateljéstudion. Foto: Privat

Idag slår Vällingbys nya konstnärskluster upp portarna

Idag måndag är det dags för ateljéhuset Studio ABC att slå upp portarna på Jämtlandsgatan i Vällingby. Det ska bli en plats att skapa konst och kreativa samarbeten på.

  • Publicerad 12:03, 14 jan 2019

I det nya ateljéhuset finns ett 40-tal ateljéer som konstnärer och kulturarbetare kan hyra in sig i. Ateljéerna är fördelade på två plan i Svenska Bostäders fastighet på Jämtlandsgatan, där det tidigare har varit kontor.

– Det är så viktigt med produktionsplatser för konstnärer och kulturarbetare. Man har gjort en undersökning och sett att de flesta ateljéplatser finns i Söderort och därför är det viktigt att det här ateljéhuset öppnar i Vällingby så att det blir en jämnare spridning, säger konstnären Nina Wedberg Thulin.

Kan bli konsthall

Tillsammans med arkitekten Eva Lindorm är hon ansvarig för etableringen av det nya ateljéhuset. Hon berättar att det finns tankar om allt från en konsthall, till samarbeten mellan konstnärer och konstnärssamtal.

– Men det är ett oskrivet blad och det är en ideell förening där konstnärerna som hyr in sig i en ateljé också kommer att sitta i styrelsen. Men många konstnärer vill gärna ha kollegor att ha en dialog med, även om det är jätteviktigt att också kunna koncentrera sig på det enskilda arbetet, säger Nina Wedberg Thulin.

Enligt Nina har några konstnärer redan skrivit hyresavtal, men det finns plats för flera intresserade. Intresseanmälan görs till ateljehuset.info@gmail.com.

– Vi hoppas att det ska bli mer eller mindre fullbelagt till våren och att vi anordnar visningar med jämna mellanrum, säger Nina.