Folkfest. Flygfotot är taget på invigningsdagen, 23 oktober 1960. Foto: Oscar Bladh, bild från Stockholmskällan

Idag fyller Farsta centrum 60 år

Idag, 23 oktober, är det 60 år sedan Farsta centrum invigdes. Men något firande blir det inte – det har corona satt stopp för.

  • Publicerad 11:25, 23 okt 2020

Invigningen av Farsta centrum var en jättehändelse 1960. Centrumet, som började byggas året innan, var Sveriges största.

Veteraner i Farsta minns varuhusen NK, Tempo och Kvickly som var några av dragplåstren. Husen där de låg kallas av vissa fortfarande för Tempohuset och Kvicklyhuset.

På invigningsdagen var parkeringarna proppade med bilar och över 100 000 personer på plats – däribland prinsessorna Sibylla och Margaretha.

Desto stillsammare blir det idag. Centrumägarna Stadsrum Fastigheter deklarerade redan i somras att det inte skulle bli något fysiskt firande.

– Vi följer som övriga Folkhälsomyndighetens riktlinjer vilket då tyvärr innebär att vi inte kan genomföra det planerade firandet. Vi hoppas att vi kan flytta firandet till nästa år och slå på stora trumman då i stället, sa Helene Stone, marknadsansvarig i centrumet, till Mitt i Söderort i somras.

Sedan invigningen har centrumets utseende förändrats en del. Mest genomgripande genom en ombyggnad i slutet av 90-talet då flera byggnader länkades samman.

I år fick centrumet också en ny ägare, när det mindre bolaget Stadsrum Fastigheter tog över från jätten Atrium Ljungberg. Centrumet rymmer idag cirka 150 butiker.

Kvicklyhuset. Här låg varuhuset Kvickly som tillhörde KF. Foto: Holger Ellgaard

Insprirerat av Vällingby och Verona

Farsta centrum byggdes 1959-1961 som en sydlig motsvarighet till Vällingby centrum.

Det kostade 60 miljoner kronor att bygga.

Centrumtorget är inspirerat av Piazza delle Erbe i italienska Verona.

Arkitekterna var Backström och Reinius som även ritade de röda regelhusen på Larsbodavägen.

Tidigare i år köpte Stadsrum Fastigheter centrumet av Atrium Ljungberg för fyra miljarder kronor.

Visa merVisa mindre