Idag är det dags – Sveriges största graffiti-event någonsin

De största namnen och de fetaste målningarna – allt med på en plats där det är lagligt. Idag smäller det för Spring Remake, Sveriges största graffitihändelse någonsin.

  • Publicerad 10:04, 17 apr 2015

Vi startar en ny period genom att göra en ordentlig ”vårstädning”.

Snösätragränd i Rågsveds industriområde har blivit Stockholmsgraffitins hotspot nummer ett sedan fastighetsägarna på platsen bestämt sig för att tillåta sprejmålning.

LÄS ÄVEN: Bildreportage från Snösätragräns – "Här får döda väggar liv"

Daniel Rohlin, i graffitikretsar mer känd som Soe, är initiativtagare både till de lagliga väggarna här och till Spring Remake 17-19 april.

Över hundra målare

Hela 120 målare samlas för att ge fasaderna längs Snösätragränd ett nytt yttre.

– Tanken med Spring Remake är att vi haft en tuff vinter och nu startar en ny period genom att göra en ordentlig ”vårstädning”, säger Daniel Rohlin.

Det blir en kavalkad av storheter inom graffitiscenen.

– Vi har Puppet här, en av världens största graffitimålare. Vi har Zappo, Merley och Erse från den första generationens målare i Stockholm och vi har Ziggy och Disey som återförenas enbart för Spring Remake, säger Daniel Rohlin.

En jättehändelse för den med intresse i gatukonst och graffiti.

Supergrej

– Det här är Sveriges största graffitievent någonsin. Det har aldrig varit så många bokade artister på ett och samma ställe förut, säger Daniel Rohlin.

Om vädret blir bra väntas upp mot 3 000 personer komma för att kolla när de nya konstverken växer fram. Aktiviteten i området kommer att pågå så länge solen är uppe både fredag, lördag och söndag.

LÄS ÄVEN: Smygstart på Sveriges största graffiti-event: exklusiv intervju med legendariske Puppet

Alla som vill får komma och titta. Men det är enbart professionella graffitikonstnärer som får använda väggarna.

Kommer ni att spara några av de målningar som redan finns på platsen?

– Vissa äldre målningar kommer att sparas. Allt det andra ska målas över, säger Daniel Rohlin.

Vad ser du själv mest framemot?

– Att Zappo, Ziggy och Disey kommer hit. Det är mina barndomsidoler. Att se de stå här och måla och vara en del av det, det är stort, säger Daniel Rohlin.

Inte bara målning

Vid sidan av målandet sker ett gäng andra aktiviteter. Bland annat kommer Jacob ”Dr Graff” Kimvall, som doktorerat på ämnet graffiti att hålla en föreläsning om fenomenet writers bench – en old school-aktivitet som går ut på att målare i olika åldrar träffas och utbyter erfarenheter genom att titta i varandras ritblock och fotoalbum.

Foodtrucks kommer att vara på plats för att sälja mat.

Den klassiska filmen Style Wars visas på storbild.

Ett antal mindre överraskningsmoment är också utlovade.

LÄS MER OM och se fler bilder från Snösätragränd här.

Visa merVisa mindre

Några av konstnärerna som kommer

Veteraner ur den första generationens svenska graffare: Puppet, Zappo, Merley, Erse, Gouge, Bruce, News, Mander, Zigg, Disey.

Gatukonstnärer av i dag: Hop Louie, Mogul, Vegan Flava, Angry Animals, Mike Ali.

Ännu fler storheter: Amara Por Dios, Tonk, representanter från crewen LOADS och WSB, Disk, Ollio, Tim Timmey, Super, Kalitzki, Sletz, Mimas, Super, Noeism, IOH, Rolfcarlwerner, Pintamonoz, Buso, Bless, Ollio och Puppet med många flera.

Visa merVisa mindre