Ica i Vaxholm har plexiglas framför kassan: ”Skydd för alla”

Hur ska affärerna i Täby och Vaxholm göra i coronatider? Samma rutiner som vanligt – enligt kommunernas gemensamma hälsokontor. På Ica Waxholm har man satt upp plexiglas mellan kund och kassa – för säkerhets skull.

  • Publicerad 14:59, 24 mar 2020

På Ica Supermarket Waxholm har handlaren Fredrik Stolt definitivt märkt av att han hans butik haft mer kunder sedan coronavirusets utbrott i allmänhet och i synnerhet för att folk i Vaxholm stannat hemma och jobbat.

Men den värsta bunkringshetsen har lagt sig.

– Jag tycker folk handlar mycket mer solidariskt nu. Vi har också butiken öppen tidigare för folk i riskgrupper vissa dagar i veckan och de som kommer och handlar då tar också bara det som de behöver, säger han.

Behöver ni städa butiken oftare nu?

– Vi hade bra rutiner för att ha en ren affär sedan tidigare. Vi tvättar våra kläder, våra händer och torkar av ytor enligt ett schema som vi följer noga.

Plexiglas mellan kassa och kund

Smakportioner på olika produkter har man dock fått skippa.

Som en extra säkerhetsåtgärd har man satt upp ett plexiglas framför kassan, så att det finns ett skydd mellan kassör och kund.

– Vi gör det för allas skull, säger Fredrik Stolt.

Nya rutiner behövs inte

Men behöver affärerna och restaurangerna städas extra mycket i coronatider?

Inte enligt den information som Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor fått från Livsmedelsverket som i korthet säger viruset sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Det finns i nuläget ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten.

I ett mejl till Mitt i skriver kontoret att man indagsläget inte infört någon utökad kontroll.

”Vanliga rutiner som verksamheterna ändå borde ha, med bra rengöring och att personal som är sjuka inte ska jobbar i livsmedelverksamheter räcker därför väldigt långt även i denna situation.”