ICA-handlare Krister i Bålsta: ”Framtiden är redan här”

Med 20 000 besökare per vecka har Krister Nilsson Bålstas i särklass största besöksmål. Lasse Åbergs Museum får ursäkta.

  • Publicerad 14:03, 14 sep 2020

Bättre än så här kunde det inte ha blivit

Öppnandet av Ica Maxi vid Lillsjön i östra utkanten av Bålsta skedde i våras.

Livsmedelshallen är ungefär lika stor som en fotbollsplan, 6 500 kvadratmeter, men skulle egentligen ha legat på en annan plats.

– Rätt, men bättre än så här kunde det inte ha blivit. Läget är suveränt. Fortfarande i Bålsta, bara några hundra meter från E 18 och med runt 500 parkeringsplatser.

Blev ohållbart

Handlaren Krister Nilsson kom till Bålsta 2009, och övertog Ica Kvantum i Bålsta centrum. Firman växte så det knakade och läget blev som Krister säger, ”ohållbart”.

– Logistiken med alla transporter fungerade inte med trång in- och utfart vid varukajen. Dessutom fick kunderna p-böter alltför lätt. Plus att hyran var på väg att bli så hög att jag lika gärna kunde flytta till Mall of Scandinavia.

Ville stanna i Bålsta

Men till Solna ville verkligen inte Krister. Han ville vara kvar i Bålsta. Första alternativet var Gröna dalen närmare centrum, men också här skulle det ha uppstått diskussioner om p-platser och trafik.

– När möjligheten i Lillsjön dök upp, var det bara att slå till. På önskelistan just nu står att ”Mjuka linjen”, lokaltrafikens minibussar, ska hitta till oss. Alla kunder är inte bilburna.

Tre gånger större butiksyta innebär också fler varor:

– Framför allt i sortimentet Special, alltså i stort sett allt som inte är ätbart. Resväskor, dammsugare, TV-apparater… Av nödvändiga skäl kretsade allt runt köket i den tidigare affären.

Färdiglagat poppis

En annan växande sektor hos Ica Maxi i Bålsta är efterfrågan på butiksbakat bröd och färdiglagade maträtter, inklusive catering:

– Sju bagare jobbar i vårt bageri plus att vi har fem deltidare i köket. Av brödet vi säljer i butiken är nära hälften bakat på plats.

Coronatiden har självklart inneburit en del förändringar.

– Ytan i affären är självklart positiv. Lätt för våra kunder att hålla avstånd till varandra. Men ändrade köprutiner har gjort att det uppstått an smal sektor av helt annat slag. Nämligen handeln on-line.

Vill hålla det personligt

För att hålla kostnaderna nere plockas varukassarna ihop på Ica:s centrallager i Stockholm.

– Vi jobbar för att öka antalet slot-tider. Det personliga mötet kan inte ersättas, men alternativet On-line ingår i framtidens köpmönster. Och den delen av framtiden är alltså redan här.  

Om Krister N:

Namn: Krister Nilsson, 55 år.

Familj: Hustrun Annica (driver gelateria, italiensk glass, på Stora gatan i Sigtuna).

Yrke: Innehavare av Ica Maxi, Bålsta. En av tre bröder som alla är Ica-handlare.

Bakgrund: ”Alltid säljare, frånsett en början som bilmekaniker. Bilintresset har jag kvar”.

Antal anställda: 130, varav 100 heltidare. ”Vi är Bålstas näst största arbetsgivare, bara Gyproc lär vara större”.

Bor: Villa i Sigtuna ”… i ett fantastiskt vackert område, nära ett naturreservat, med bara 25 minuter till jobbet”.

Lördagsmiddag: ”Ojjj, varför inte ångkokt torskrygg med skaldjursrisotto?  Eller gärna en flankstek på grillen”.

Visa merVisa mindre

Trerummare helt utbrunnen på Rosgården i Bålsta

Under måndagskvällen brann det i en lägenhet i Bålsta. Då räddningstjänsten kom till platsen slog redan lågor ut ur fönstret. – Jag och räddningstjänsten i Bålsta var först på plats, då var det en...tisdag 24/5 16:39

Årets novelltävling börjar med en workshop

Barn och unga kan vara med Nu finns det chans för alla barn och unga i Upplands-Bro att ta del i bibliotekets årliga novelltävling. Det hela börjar med en workshop på kulturhuset i Kungsängen den 25 maj.tisdag 24/5 14:07