Johan och Katrina Lindqvists hus har vunnit Huddinges byggnadspris – och är en restaurang. Foto: Pekka Pääkkö

I vinnarhuset finns en lyxig hemma hos-restaurang

Fönster från golv till tak, utsikt över Magelungen och en svävande öppen spis. Vi har hälsat på i vinnarhuset av Huddinges byggnadspris – som tre kvällar i veckan förvandlas till en lyxig hemma hos-restaurang. – Det finns inte så många sådana här restauranger, säger Johan Lindqvist.

  • Publicerad 16:33, 17 okt 2019

En brasa sprakar i den svävande kaminen. Den hänger framför en vägg av fönster som vetter ut mot Magelungen. Gränsen mellan inne och ute suddas ut och de vackra höstfärgerna blir som en fond mot rummet.

– Det är något med utsikt, det händer saker med en, säger Johan Lindqvist.

Här är Huddinges snyggaste hus – om Huddingeborna får bestämma

Vi sitter runt köksön och dricker kaffe hemma hos Johan och Katrina Lindqvist i Stora Mellansjö. Häromdagen vann deras hus Huddinges byggnadspris 2019. Huset nominerades av kommunen tillsammans med fyra andra bidrag. Sedan var det Huddingeborna som röstade.

– Det är jätteroligt. Vi har inte hunnit fira än, men det måste vi så klart göra, säger Katrina.

Bordet som byggts av en granne, kan förlängas så att det rymmer 22 sittande.

Hemmet förvandlas till restaurang

Det långa träbordet i massivt ek är dukat för kvällens sittning. Sedan drygt en månad tillbaka driver nämligen Johan Lindqvist restaurang i familjens hus. Villa Brännungen – döpt efter kvarteret med samma namn – har öppet tisdag till torsdag.

Johan Lindqvist har gedigen erfarenhet från restaurangbranschen. Han har bland annat tidigare varit vice vd på Gyldene Freden och var med och startade Berns asiatiska.

– Jag ville testa och se om det här funkar. Än så länge går det bra, säger han.

Restaurangspisen med sju plattor och tre ugnar fanns redan på plats. Extra kyl och frys finns i gäststugan utanför. Björnbär och äpplen från trädgården används till desserter. I fönstret hänger kvistar med tomater på mogning, chili och örter från trädgården står på en kryddbänk.

Gästerna lär känna varandra

Bordet går att förlänga så att det rymmer 22 sittande, även om det normalt finns plats för tolv gäster per kväll. Gästerna serveras champagne och snittar, tre förrätter, två varmrätter, dessert och kaffe i soffan framför brasan. De delar bord som på en hemmabjudning, vilket inbjuder till nya bekantskaper.

– En kväll hade vi fyra olika sällskap och alla bytte telefonnummer med varandra innan de gick hem. Det är roligt, säger Johan.

Övervåningen blir privat del när nedervåningen förvandlas till restaurang.

Restaurangkvällarna börjar med champagne (eller alkoholfritt) och snittar.

Det är Johan som driver restaurangen. Övriga familjen  – Katrina och två hemmaboende döttrar – håller sig på övervåningen när hemmet förvandlas till restaurang.

– Vi äter, tittar på tv och läser läxor där uppe. Det har funkat jättebra. Ikväll har vår ena dotter fotbollsträning och jag ska på yoga, så då kommer vi att springa förbi gästerna i träningskläder, säger Katrina och skrattar.

Katrina och döttrarna håller sig mest på övervåningen när nedervåningen förvandlas till restaurang.

Naturen en del av huset

Familjen har bott på adressen sedan 2001. Det förra huset totalförstördes i en eldsvåda 2015.

– Vi hade tre katter och en hund. Vi tror att något av husdjuren råkade ha ner en lampa i gästrummet som välte ner på en madrass. Alla djuren omkom, tyvärr, säger Katrina.

De funderade på om de skulle sälja tomten och flytta närmare havet, men kom snart fram till att det var här de ville bo.

– Vi älskar att bo här vid sjön och vi har fantastiska grannar, säger Johan.

Ett hål har sågats i balkongen runt den stora eken. Grenarna bildar ett naturligt solskydd över matbordet.

De valde ett typhus av Gerth Wingårdh, som sedan anpassats till platsen. Det är byggt av obehandlat lärkträ som smälter in i naturen runt omkring. En stor ek är också inbyggd i balkongen.

Alla som kommer hit säger att det är ett sådant lugn här. Vi är absolut inte en lugn familj – tvärtom! – så det måste vara något med huset och miljön.

Katrina Lindqvist.

Huset verkar vara en vattendelare bland Huddingeborna. När Mitt i skrev att det vann byggnadspriset tyckte många på sociala medier att huset var fantastiskt, medan andra skrev att det såg ut som en skokartong.

– Antingen så gillar man det eller så gör man inte det, så är det nog. Jag tycker framför allt om harmonin och att det smälter in i naturen, säger Johan.

– Alla som kommer hit säger att det är ett sådant lugn här. Vi är absolut inte en lugn familj – tvärtom! – så det måste vara något med huset och miljön, säger Katrina.