Bi på aster. Upplands Väsby är näst bivänligast av Sveriges kommuner, enligt Naturskyddsföreningens årliga kartläggning. Foto: Mostphotos

I Väsby trivs bina näst bäst i landet

I Upplands Väsby är bin ingen bisak. Kommunen är nämligen näst bäst i landet på att ta hand om vilda bin och pollinatörer.

  • Publicerad 07:15, 11 jun 2022

Med ett fortsatt bra samarbete kan vi snart utmana våra grannar Sollentuna om första platsen.

Det finns i dag många hot mot våra vilda pollinatörer. Bland annat har insekternas livsmiljöer blivit färre, såsom blomrika ängar och hagar. Pollinering är viktigt, det bidrar till produktion av livsmedel och till ett fungerande ekosystem.

Naturskyddsföreningen har tagit reda på vilka kommuner som är bäst på att ta hand om våra vilda bin och pollinatörer. Nu har Sveriges bivänligaste kommuner utsetts och Väsby tar hem en andraplats.

– Vi kommer fortsätta våra insatser för att skapa bättre livsmiljöer för pollinatörer genom att skapa ännu fler gröna måltider, gröna tak och byggnader. Vi kommer också att skapa ännu mer blomrika miljöer i Väsbys parker, naturområden och landsbygd. Med ett fortsatt bra samarbete kan vi snart utmana våra grannar Sollentuna om första platsen, säger Henrik de Joussineau, naturförvaltare i Upplands Väsby kommun, på kommunens hemsida.

Tredje året

Det är tredje året i rad som Naturskyddsföreningen gjort en undersökning som visar hur långt Sveriges kommuner har kommit i arbetet med att gynna bin och andra pollinatörer. Upplands Väsby är en av de 205 kommuner i Sverige som deltagit i enkätundersökningen.

Resultatet visar att Väsby fortsätter att klättra i rankningen och har trappat upp från förra årets sjätte plats till en andra plats i år.

Det här kan du göra för att hjälpa bin:

Låt en del av din gräsmatta förvandlas till en äng.

Odla utan att använda kemiska bekämpningsmedel.

Plantera blommande träd och buskar.

Gör faunadepåer genom att spara löv och vedhögar.

Bygg/köp och sätt upp vildbihotell, fågelholkar och fladdermusholkar.

Ställ ut vatten till fåglar och insekter.

Röj och gallra bort mindre träd för att och ge ljus och plats åt skyddsvärda träd och blommande och bärande buskar. Tänk dock på att lämna ersättningsträd.

Ta bort invasiva och främmande arter och lämna in dem på Sörab.

Källa: Upplands Väsby kommun

Visa merVisa mindre