Det finns i dag många hot mot våra vilda pollinatörer. Bland annat har insekternas livsmiljöer blivit färre, såsom blomrika ängar och hagar. Pollinering är viktigt, det bidrar till produktion av livsmedel och till ett fungerande ekosystem.

Naturskyddsföreningen har tagit reda på vilka kommuner som är bäst på att ta hand om våra vilda bin och pollinatörer. Nu har Sveriges bivänligaste kommuner utsetts och Väsby tar hem en andraplats.

– Vi kommer fortsätta våra insatser för att skapa bättre livsmiljöer för pollinatörer genom att skapa ännu fler gröna måltider, gröna tak och byggnader. Vi kommer också att skapa ännu mer blomrika miljöer i Väsbys parker, naturområden och landsbygd. Med ett fortsatt bra samarbete kan vi snart utmana våra grannar Sollentuna om första platsen, säger Henrik de Joussineau, naturförvaltare i Upplands Väsby kommun, på kommunens hemsida.

Tredje året

Det är tredje året i rad som Naturskyddsföreningen gjort en undersökning som visar hur långt Sveriges kommuner har kommit i arbetet med att gynna bin och andra pollinatörer. Upplands Väsby är en av de 205 kommuner i Sverige som deltagit i enkätundersökningen.

Resultatet visar att Väsby fortsätter att klättra i rankningen och har trappat upp från förra årets sjätte plats till en andra plats i år.