I Vasaparken regerar enbenta hästar

Vasastadsborna Norah, Wilma och Emilia tränar med sina enbenta hästar i princip varje ledig stund. "Vi älskar riktiga hästar också, när vi inte är med dem har vi käpphästarna", säger Norah Brusewitz.

  • Publicerad 13:47, 17 apr 2019

Vasastadsborna Norah Brusewitz, Wilma Rassmuson och Emilia Digertz går i femman och har hållit på med käpphästhoppning i tre år. Allt började med att Norahs farmor visade henne en artikel i tidningen om käpphästar och ett Youtube-klipp.

– Då provade vi att sy en egen, säger Norah Brusewitz.

Nu har hon och kompisarna sytt flera var.

– Vi älskar riktiga hästar också. Men när vi inte kan vara med dem så har vi käpphästarna i stället, säger Norah Brusewitz.

Käpphästarna har namn som Trick like a tromb, The story of my life och Foo fighter. Med tiden byts de ut eller säljs men vissa har en särskild plats i hjärtat och får stanna i garderoben. Tjejerna har mellan 15 och 20 käpphästar var hemma.

– Du hade ju Pascal som favorit i ett år och honom ville du inte sälja till exempel, säger Emilia till Norah.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När vi träffar tjejerna tränar de hoppning i Vasaparken, där är de någon gång i veckan med käpphästarna. Wilma Rassmuson har hoppat så högt som 1,17 meter och hon ska tävla i helgen.

– Det är en ganska stor tävling. Och sen ska vi alla tävla den femte maj. Vi tävlar oftast i hoppning, jag älskar att hoppa högt! Men man kan tävla i flera grenar, som dressyr och galopp till exempel, säger Wilma Rassmuson.

Tränar med sina käpphästar gör hon och kompisarna i princip hela tiden.

– Ofta på rasterna i skolan. Det finns vissa som retas och säger dumma saker om att vi håller på med våra hästar. Men vi tycker att det är fegare att reta någon än att göra det man tycker om, säger Emilia Digertz.

Via Instagram har de träffat vänner som också håller på med käpphästhoppning.

– Och det är två till i skolan som har börjat, det är roligt, säger Wilma Rassmuson.

Hur länge tror ni att ni kommer att hålla på?

– Så länge som möjligt hoppas vi!

Hoppar högt. Wilma Rassmusons (t.v) rekord är 1,17 meter. Till höger Emilia Digertz. Foto: Sacharias Källdén

Tre tips:

– Titta på instagram och youtube. Till ecxempel kontorna @kappis_stallet eller @kepphestar

– Var nogrann när du gör din häst. Det tar tid. Tips är att stryka viseline på insidan av tyget så blir det mer stabilt.

– Skäms inte. Stå upp för din hobby!

Visa merVisa mindre

Käpphäst-fantaster. Vasastadsborna Wilma Rassmuson, Emilia Digertz och Norah Brusewitz älskar riktiga hästar och käpphästar. Foto: Sacharias Källdén

Gnägg, gnägg. Foto: Sacharias Källdén