Filmskapare. Robin Sahlberg och Emma Christensen ställer i ordning kameran för en intervju. Foto: Mikael Andersson

I Vällingby formas nästa generations filmskapare

Sommarjobb kan se olika ut. Vissa får kratta rabatter eller jobba på äldreboende. Men i Vällingby har ett gäng sommarjobbare kastats rätt in i filmbranschen.

  • Publicerad 15:24, 3 jul 2020

Värmen har sänkt sig över Västerort. Utanför fritidsgården Tegelhögen i Vällingby, i skuggan av ett kastanjeträd, har en kamera ställts upp. Där står också Emma Christensen, 15, och Robin Sahlberg, 18.

De är två av 15 ungdomar som den här sommaren gör informationsfilmer för staden. Uppdraget är att skapa filmer som ger en inblick i några av kommunens tjänster – som vad en öppen förskola eller ett medborgarkontor är.

Kreativt arbete. I tre veckor får ungdomar sommarjobba med att göra film. Foto: Mikael Andersson

Fångar jobbet bakom

Just Emma och Robins uppdrag är att göra en film om hur skapandet går till.

– Vi gör en processfilm, där vi filmar och följer de andra gruppernas arbete. Hela vägen till en färdig produkt, säger Emma.

Robin läser mediainriktning på gymnasiet, men för honom blir det här första gången han får sätta sina kunskaper på prov.

– Jag pluggar sånt här, men det är sjukt kul att vara ute och få testa på det på riktigt, säger han.

Båda två kom hit lite av en slump. De skickade en ansökan om sommarjobb till kommunen, sedan fick de jobbet tilldelat sig. Och båda är nöjda.

– Jag är också glad att jag alls fick ett jobb, med tanke på corona, säger Robin.

Från manus till film

Hittills har ungdomarna fått lära sig praktiska grejer – hur kameran fungerar, att ställa in vitbalans, hur olika bildutsnitt kan skapa olika känslor. Men nu är det upp till dem att använda sina kunskaper för att göra informationsfilmen spännande.

– Vi har ju ett uppdrag, men vi får lägga upp jobbet själva. Skriva manus, välja musik och bestämma hur och vad vi ska filma, säger Emma.

Lärorikt. "Det är ett jobb, men också lite som en utbildning. Vi får lära oss mycket", säger Clara Nygård. Foto: Mikael Andersson

Göra tråkig info kul

Inne på Tegelhögen håller Clara Nygård, 15, och hennes grupp till. Deras uppgift är att göra en film om medborgarkontor.

– Vi har varit och filmat i Hässelby gård. Nu klipper vi lite, säger hon.

Som grund till filmen har de fått en kort text från staden.

– Den var ganska fyrkantig. Vi har jobbat med att förenkla den. Det är ganska svårt att få med all info och ändå göra det kul, säger hon.

Handleder. Fernando Illezca från Unga berättar visar hur en mikrofonbom justeras. Foto: Mikael Andersson

Möte med vuxenvärlden

Helt utlämnade är ungdomarna inte. Till hjälp har de personal från Unga Berättar, som handleder och kommer med synpunkter.

– Många har en bild av att film kan vara lite lalligt, men det är också ett jobb. Vi har fått en beställning, och nu ska de göra filmer som matchar den. För många av ungdomarna är det här också deras första jobb och möte med vuxenvärlden, berättar projektledaren Fernando Illezca, samtidigt som han hjälper Emma och Robin få i ordning kameran.

Handledarna från Unga Berättar har bakgrund inom fritidsgårdar, säger Fernando. För dem är det viktigt att ungdomarna får känna på hur det är att ha ett riktigt jobb – att lära sig kommunicera, komma i tid och vilka rättigheter de har på arbetsmarknaden.

– Att de också får göra film är som ett plus, säger Fernando.

Även om Emma, Robin och Clara inte alltid drömt om att jobba med film kan de efter sommarjobbet se en framtid inom rörlig bild.

– Det kan jag absolut tänka mig. Men kanske inte med just processfilm, säger Emma.

Unga Berättar...

...är en del av Kulturskolan Stockholm. De jobbar för att stärka ungdomars delaktighet i samhället.

Här får barn och unga lära sig att uttrycka sig genom till exempel film eller foto.

Det här är tredje året som de erbjuder filmjobb för ungdomar under sommaren.

Filmer som gjorts tidigare år finns på Facebook eller på Unga Berättar Play på Youtube.

Unga Berättar går också att följa på Instagram och Twitter. För att se de filmer som nu görs, håll ett öga på sociala medier i höst!

Visa merVisa mindre