Butikschefen Elias Stendalen visar panthörnan hos Coop i Kungsängen. Foto: Niklas Loman

I Upplands-Bro är vi bäst på att panta i hela Stockholm

Enligt nya siffror så är invånarna i Upplands-Bro bäst i hela Stockholms län på att panta. Det här är något som butikschefen Elias Stendalen på Coop i Kungsängen märker av. – På något sätt är de som bor här kanske mer medvetna om miljön och tänker på sånt, säger han.

  • Publicerad 05:07, 5 maj 2020

När företaget Returpack sammanställer hur pantandet av burkar och flaskor ser ut runt om i landet och i länet så sticker Upplands-Bro ut. I kommunen är vi bäst i hela Stockholm på att panta visar sammanställningen.

En Upplands-Brobo pantade i snitt 222 förpackningar under 2019, och det här placerar oss alltså i topp.

Butikschefen märker av pantandet

Inne på Coop i Kungsängens centrum berättar butikschefen Elias Stendalen att de märker av att det pantas mycket i kommunen.

– Det är ganska många som pantar här hos oss i den här ändå rätt lilla butiken, säger Elias Stendalen ståendes strax intill butikens panthörna.

Foto: Niklas Loman

Vad det beror på att det pantas som aldrig förr i Upplands-Bro är såklart svårt att besvara. En spaning Elias Stendalen gjort är att det är väldigt rent i Kungsängens centrum, det kanske kan vara en förklaring tänker han.

– På något sätt är de som bor här kanske mer medvetna om miljön och tänker på sånt, säger Elias Stendalen.

Fakta

Så mycket pantar dina grannar

Returpack har gjort en lista på hur många förpackningar vi pantade i snitt 2019

Upplands-Bro: 222
Täby: 206
Österåker: 204
Järfälla: 202
Sollentuna: 198
Sundbyberg: 181
Stockholm: 154
Solna: 153
Upplands Väsby: 135
Vallentuna: 119
Danderyd 107
Vaxholm: 101

Källa: Pantamera / Returpack

Så ser det ut på pantfronten i länet – och landet

Samtidigt som vi som nation slår rekord i att återvinna burkar och flaskor ligger Stockholm i botten på Pantameras lista och så har det varit i flera år.

– Det är lägre pantning per invånare i alla våra storstäder. Vi tror att det bor mer unga vuxna i storstäderna med annat levnadsmönster än på många andra ställen, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack/Pantamera.

Med levnadsmönster menar hon att man har en högre ”on the go”-konsumption. Du köper grejer i steget, snarare än att du planerar dina inköp och tar bilen för att handla, med din pant i bagageutrymmet.

Borde vi skärpa till oss?

– Vi ser det inte så. Vi tackar för all pant vi får in.


 

Planen: Kommunen vill bygga LSS-boende på fotbollsplanen

Grannar kritiska: "De har inte gjort sin hemläxa" I norra Brunna vill kommunen att Upplands-Brohus ska bygga ett LSS-boende. Grannarna menar att dessa boenden både ska och måste byggas, men de frågar sig om Upplands-Bro gjort sin hemläxa gällande...fredag 24/9 18:04

Ansvarig politiker: ”Inget är klart”

Kommunen om LSS-planerna i Brunna. Socialnämndens ordförande Martin Normark (L) som är ansvarig för de eventuella planerna i Brunna vill framhålla att ingenting är klart.fredag 24/9 17:59