Jägarvila kallas övningen där man sitter mot en vägg med hundens framtassarna på en. Lotta Nyström och hunden Hollie vet hur man gör. Foto: Hanna Lilja

I Ulvsunda kan du träna med hunden – på gymmet

Får man ta hunden med sig in i himlen? Det är oklart. Men till gymmet i Ulvsunda går det bra. Här kan fyrbenta och tvåbenta träna tillsammans. – Vi är helt slut båda två efter ett pass, säger Lotta Nyström.

  • Publicerad 11:32, 5 dec 2019

Längs den vita väggen inne i den drygt 200 kvadratmeter stora lokalen sitter Lotta Nyström i jägarställning och försöker hålla sig upprätt. Då kommer hunden Hollie, en old english sheepdog på över 30 kilo, och lägger framtassarna på mattes knän. Först efter två minuter får de vila.

– Det är jättekul att vara här, säger Lotta Nyström andfått och fortsätter:

– Jag får träning och hunden också, på samma gång. Hon är jättetaggad innan vi ska hit och efteråt så somnar hon i bilen!

Hård träning för människa och vovve

Therese Heldmark tycker att hunden Freja har fått bättre fokus och självförtroende av att träna med sin matte. Foto: Hanna Lilja.

I lite mer än en månad har Hundtränarna i Ulvsunda träning för både människa och hund en gång i veckan. På passen, som är uppdelade i tio stationer med olika övningar, finns både personlig tränare och hundtränare.

Vi märkte att våra kunder som kom hit på hundkurser sa att de hade svårt att hitta tid att träna själva. Därför tänkte vi att det måste gå att kombinera egen träning med hundträning, säger Annethe Idnert.

PT och hundtränare på plats

Blinkades i blålila snurrar hunden Ylva runt runt på den gråa heltäckningsmattan och trasslar in sig allt mer i kopplet. Matte Maja  försöker stänga av halsbandet och muta henne med små korvbitar. Samtidigt intar 74-åringen position på träningsmattan.

– Vill du ha lugn och ro? Skaffa inte en mellanpinscher! säger hon och skrattar.

Sedan 2013 har Hundtränarna haft hundkurser i Ulvsunda. Sedan kom de på idéen med en kombinerad träning. Här syns Maja med hunden Ylva. Foto: Hanna Lilja. 

Några stationer bort försöker Therese Heldmark få schäfern Freja att springa slalom. De trotsar novemberrusket för att gå på alla pass som ges.

– Här får man göra något roligt med sin hund som inte bara är lydnadskurser. Här är det mest bara kul. Och så är det ett plus att man får träna själv, jag brukar vara helt slut efter ett pass. Det är fantastiskt roligt, säger hon.