Borås, Bålsta, Falun, Katrine­holm, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan och Åhus.

Se där, åtta platser med stor geografisk spridning som vid en första anblick kanske inte tycks ha så mycket gemensamt­, men den här sommaren kommer de alla vara värd för något som Svenska Fotbollförbundet vill satsa på, nämligen Streetfotboll.

”Svensk fotboll ser en stor möjlighet med streetfotboll och har under 2022 beviljats ekonomiskt stöd från Rörelse­fonden för att fortsätta att utveckla denna tränings- och tävlingsform”, skriver mani ett pressmeddelande.

Spel tre mot tre

Stödet går till tolv utvalda föreningar utspridda över Sverige som ska ta Streetfotbollen till sitt område.

Genom stödet arrangerar föreningarna minst tre öppna breddturneringar/prova på-tillfällen. Utöver det erbjuder föreningen en möjlighet att träna streetfotboll i spelformen tre mot tre på regelbunden basis.

En av dessa föreningar är Håbo FF.

– Ja, men det är ju en jätte­möjlighet och framför allt är vi som blandade föreningar med så olika erfarenheter. Det är häftigt för oss att få vara med och se och lära, säger klubbens ordförande Anna Larsson.

Håbo FF gjorde en intresseanmälan när möjligheten dök upp, där man bland annat presenterade lite tankar och idéer om projektet och vad man har gjort tidigare. Det var uppenbarligen lyckosamt. Dessutom fick man vara en del av en film som Svenska Fotbollförbundet spelat in om just Streetfotboll för att sprida sporten ytterligare.

250 ungdomar testade

Då hade Håbo FF 250 ungdomar från den egna föreningen som var med och testade på.

Varför tror du att Håbo FF valdes ut som en av föreningarna?

– Det vet jag faktiskt inte. Kanske var det så att när man tittade på vår förening och hur vi har utvecklats de senaste­ åren, till exempel med All Welcome Cup. Att vi har börjat titta mer på det här med spontanfotboll och hur man kommer åt andra målgrupper, säger Anna Larsson.

– Vi har påbörjat ett eget arbete för att nå ungdomar som kanske har slutat med fotbollen för tidigt eller inte vågat eller inte vill att det ska vara seriespel och träningar vissa kvällar, de som bara vill ha kul.

Vad tror du om framtiden för Streetfotboll i Håbo?

– Nu har ju säsongen bara börjat och det här är en chans att få prova på för oss också, att under sommaren ha öppnat­ träningar och att för oss som förening se vilket behov finns det och se om det här är något som barn och unga vill ha, säger Anna Larsson.

– Vi kan se på All Welcome Cup att det finns ett behov av mer spontanfotboll. Vi hade drygt 64 barn här nyligen.

Fick låna sarg

Från början var det tänkt att den första turneringen skulle spelas i samband med att aktivitetsparken­ invigdes den 27 juni, men dessa planer sprack då bygget och färdigställandet av parken försenades, vilket Mitt i Bålsta kunde berätta om nyligen.

Det hela löste sig tack vare att man flyttade det hela till gräsmattan mellan Simhallsparkeringen och Familjeläkarna samt att Håbo FF fått låna en mobil sarg av Upplands FF.

– Ja, precis. Så vi kan erbjuda det här som planerat fram till dess att parken är klar och köra det på den platsen i stället, säger Anna Larsson.