Ewa Edströms är engagerad i det mesta på Stockholms katthem i Skuru. Foto: Stefan Källstigen

I Skuru ger Ewa hemlösa katter nya hem

I jakten på sin försvunna katt sattes Ewa Edströms engagemang som volontär i Stockholms katthem i Skuru i gång. Nu 18 år senare är hon engagerad i det mesta i föreningen. – Om vi inte gör det här skulle många katter dö, säger hon.

  • Publicerad 07:00, 13 jan 2019

Ewa Edström öppnar dörren till en av många rum i huset där katterna bor i väntan på att få komma till ett nytt hem.

Truvy kommer snabbt fram och stryker sig mot hennes ben.

– Det blir mycket kel och gos. Här får man villkorslös kärlek, säger hon och lyfter upp katten i famnen.

I 18 år har Ewa Edström engagerat sig som volontär för ideella föreningen Stockholms katthem i Skuru.

Det började med att hennes egna katt försvann. Hon tog då kontakt med föreningen i hopp om att han skulle ha lämnats dit.

– Jag hittade honom aldrig, men stället började jag engagera mig i katthemmet.

Med åren har hon blivit mer involverad och i dag är hon vice ordförande, hon adopterar ut katter, är något av en alltiallo och lägger minst två dagar i veckan på katthemmet.

 I dag finns det över 10 000 hemlösa katter i Stockholmsområdet.

Ewa Edström

– Trots att katten är ett fantastiskt husdjur och vårt vanligaste husdjur så har den låg status. I dag finns det över 10 000 hemlösa katter i Stockholmsområdet. Det är katter som dumpats och sedan förökar sig i hemlöshet, säger hon.

Omplacerar 400 katter årligen

På katthemmet bor i dag ett 70-tal katter. Utöver förvildade katter finns här också katter från dödsbon eller katter som måste omplaceras på grund till exempel allergi. Vissa skygga katter blir kvar länge, medan sociala kan få ett nytt hem efter ett par veckor. Totalt omplaceras runt 400 katter varje år.

– Det har hänt att jag blir ifrågasatt om varför jag hjälper katter när det finns hemlösa människor eller svältande barn. Men jag känner att någon måste föra djurens talan. Att vara volontär med djur är oerhört givande. När man följer deras väg genom rehab till ett nytt hem så får man belöningen för det arbete man lägger ner.


Vill du läsa om fler volontärer?

https://mitti.se/nyheter/volontarer-stockholm-battre/

Fakta

Stockholms katthem i Skuru

Stockholms katthem omhändertar och omplacerar hemlösa och nödlidande katter i Stockholmsområdet.  Man kan vara fadder, arbeta som volontär eller­ sponsra en bur. Läs mer: katthemmet.nu