I "Skrubben" härskade stumfilmen

  • Publicerad 08:55, 1 apr 2018

Biljettpriset var 25 öre och vid matinéföreställning var priset för barn 15 öre.

Långt innan de i våra dagar kända Solnabiograferna ens var påtänkta så fanns redan den lokala Råsunda Biograf-Teater, i folkmun kallad ”Skrubben”. Biografen låg i hörnet av Vintervägen och Råstavägen.

Fastigheten som ”Skrubben” låg i byggdes 1912 och bestod då av 15 lägenheter samt en lokal i gatuplanet. I lokalen blev det en biografsalong som kom att heta Råsunda Biograf-Teater med en för tiden klassisk entré, med fasadskyltar och tre vackra vita lampor som lyste upp entrén. Invigningen skedde någonstans mellan 1912 och 1913.

Biografen bestod av en salong med cirka 100 platser och ett piano vid scenen. Då det var stumfilm vid den tiden så var det tvunget att ha ett piano och självklart en pianist. Ljudfilmen kom först 1931.

Biljettpriset var 25 öre och vid matinéföreställning var priset för barn 15 öre.

”Skrubben” var förmodligen den första biografen i det blivande Solna. Som kuriosa, år 1905 fanns det tio biografer i Stockholm men redan 1909 hade antalet vuxit till 25 salonger. Utvecklingen gick fort.

Biografen Vingen vid Solnavägen, nära Stråket, invigdes 1938. Andra biografer under åren var Thule på Råsundavägen, Saga vid Huvudsta torg, Savoy vid Solna Station, Castor vid Solna läroverk på Råsundavägen, Sveabiografen i Hagalund och Skytten i Solna Centrum.

Råsunda Biograf-Teater lades ner 1936. Därefter har lokalen huserat företag i olika branscher.