I skottlinjen: Så drabbas oskyldiga när kriminella skjuter vilt

När kriminella skjuter vilt på öppen gata hamnar allmänheten i skottlinjen. Hittills i år har nio utomstående fallit offer för gängvåldet – och 25 personer har skadats.

  • Publicerad 16:55, 11 sep 2019

Konflikterna mellan kriminella nätverk i Stockholms län är intensiva just nu, och tillgången på automatvapen är hög.

Men det är inte bara gängmedlemmar som hamnar i skottlinjen. Enligt polisen har nio personer utan en koppling till en kriminell konflikt dödats och 25 personer skadats i hela Sverige hittills i år.

– Under den senaste tiden har allmänheten drabbats när de kriminella skjuter i det offentliga rummet. Vi har största respekt och förståelse för den oro som det naturligtvis skapar bland allmänheten, sa regionpolischefen Ulf Johansson presskonferens igår.

Bara den senaste månaden har det varit flera fall i länet.

Upplands-Bro, 20 augusti

Strax före midnatt en kväll i slutet av augusti avlossades 10-20 skott i centrala Bro. Ingen person rapporterades skadad, men två lägenheter fick sina fönster krossade.

I en av dem hade Arne och Gun precis gått och lagt sig och när de vaknade såg de hur en kula gått rakt in genom deras fönster och träffat väggen ovanför tv-fåtöljerna där de nyss hade suttit.

– Hade frugan suttit kvar hade kulan gått 20 centimeter ovanför huvudet, och hade hon rest sig upp hade det gått jävligt illa, berättar Arne, 81.

Vällingby, 28 augusti

En vecka senare träffades 18-åriga Ndella Jack av flera skott i en lägenhet i Råcksta. Grannar vittnade om automateld och kvinnan fördes till sjukhus där hon senare avled. Enligt polisen var det inte henne som skytten var ute efter.

Nacka, 8 september

Knappt två veckor senare träffades flera lägenheter i Alphyddan i Nacka i samband med en skottlossning. Två personer – som inte var måltavlan – skadades och fördes till sjukhus.

En man som bor i huset berättar hur han satt och tittade på tv när han strax före klockan 21 hörde hur kulorna krossade rutorna på hans inglasade balkong.

– Det var en kulsprutesvärm. Jag kastade mig ner på golvet och släpade mig fram till köket för att ringa polisen.

Enligt polisen var skytten ute efter den person som var måltavlan i Råcksta veckan innan – då den 18-åriga kvinnan istället mördades.

– Det mord som utfördes i Råcksta hade samma mål som skjutningen i Nacka, sa säger Carolina Paasikivi, polisområdeschef Stockholm syd, på gårdagens presskonferens.

Mordet på Shayan Gaff 2018

För knappt ett år sedan sköts den 22-årige lärarstudenten Shayan Gaff till döds i Segeltorp. Enligt polisen hade han inga som helst kriminella kopplingar. Men han ska ha varit lik en som hade det.

Under rättegången, där en 22-åring dömdes till 18 års fängelse, visade åklagaren upp bilder på en annan man som sköts till döds bara tre veckor senare.

Vid minnesstunden krävde Shayans mamma ett slut på våldet och satte ord på vad många känner:

– Just nu är ingen trygg. Vem som helst har vapen. Det är fruktansvärt. Statsministern, någon, måste göra något nu. Det har gått för långt.