Mohamed Hagi Farah vill lyfta fram de positiva krafterna som verkar i området. Foto: Linda Dahlin

”I Rinkeby är de allra flesta helt vanliga”

Rinkebybon Mohamed Hagi Farah är trött på hur Rinkeby beskrivs i media efter senaste upploppet. Han kan förstå varför ungdomarna valde att maskera sig när den amerikanske journalisten Tim Pool filmade i Rinkeby.

  • Publicerad 14:21, 2 mar 2017

– De som kommer hit och filmar har bara en färdig agenda: att fokusera på problem och vinkla på kriminella ungdomar. Folk här är inte dumma, de vill inte bli använda i ett sånt sammanhang. Media som kommer utifrån vill inte höra de andra berättelserna, de vill bara fråga om kriminaliteten, säger Mohamed Hagi Farah, aktiv i Järva föräldraallians och medborgarvärd i Husby och Akalla.

Han tycker att Tim Pool borde ha respekterat ungdomarna när de sa att de inte ville bli filmade.

– Jag har själv blivit mer försiktig med att ställa upp för media, säger han.

Mohamed Hagi Farah önskar att det positiva som sker skulle lyftas fram mer.

– Det är tuffa tider och vi har problem, men det finns också många goda krafter som verkar här, civila krafter som nattvandrande mammor och läxhjälp för barn och unga, säger han.

Stor ungdomsfest – gick lugnt till

På onsdagskvällen hölls en talangjakt för unga i Rinkeby ungdomens hus, som lockade över 2000 ungdomar enligt Mohamed Hagi Farah.

– Det kom ungdomar från hela staden, och det gick jättebra. Ingen behövde vara rädd. 99 procent av Rinkebyborna är helt vanliga människor. Sedan har vi en grupp unga som är kriminella som vi behöver hjälpa att komma på banan igen. Men vi får inte glömma alla de skötsamma ungdomarna som finns i hushållen som har ambitioner. Det finns så mycket potiential här i Järva.

I Husby träffas till exempel en grupp unga en gång i veckan för att träna inför högskoleprovet, berättar Mohamed Hagi Farah.

– I april ska de göra högskoleprovet i Husby. De pluggar hårt för att kunna ta sig in på högskolan, och har höga ambitioner vilket är fantastiskt, säger han.

LÄS ÄVEN: