– Många har mått dåligt över att inte kunna träffa sina anhöriga eller vänner och äldre har fått bära ett tungt ansvar genom att inte kunnat träffa sina nära och kära under pandemin. Därför välkomnar vi att besöksförbudet hävs. Detta kommer att gå bra om alla tar ansvar och följer de restriktioner som fortfarande råder, säger hon.

Som besökare gäller att du givetvis stannar hemma om du har feber, hosta, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående, diarré eller värk i muskler och leder.

Använd handsprit

Det är också viktigt att tvätta händerna noga inför ditt besök och att använda handsprit enligt verksamhetens rekommendationer.

– För att skydda de sköra äldre behöver alla som besöker våra äldreboenden följer de rutiner som boendena har för anpassade besök. För närvarande har vi inga smittade i några av våra verksamheter, säger Ida Lorentzson, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS).

Besöksvärdar på plats

Besöksvärdar kommer att finnas på plats på de flesta särskilda boenden för äldre för att hjälpa till vid besök, och speciella rutiner för anpassade besök har tagits fram.

– Med den äldres trygghet i fokus arbetar vi nu tillsammans med verksamheterna för att få detta att fungera på bästa möjliga sätt, säger Pia Bornevi, förvaltningschef på vård och omsorgskontoret.