"Boken vänder sig till barn mellan 9 och 12 år men även äldre kan förstås läsa den. Vuxna som läst boken berättar att de har haft glädje av den", säger Linda Linnskog Rudh. Foto: Märta Lefvert

I Lindas bok får Sveriges kungar liv igen

I en gul arbetsstuga i Mälarhöjden reser Linda Linnskog Rudh i tiden. Här har hon skrivit sin bok "Kungaliv – Sveriges regenter under 500 år". "Min tanke är att berättelserna ska gripa tag i läsaren och väcka en vilja till kunskap", säger hon.

  • Publicerad 06:40, 21 jan 2021

När Linda Linnskog Rudh var fyra år var hon med om något omvälvande. Hon fick se skeppet Vasa, på nära håll. Då låg det fortfarande i en docka och höll på att rengöras efter århundraden på havets botten.

– Det gjorde ett enormt intryck på mig. Jag såg på det stora skeppet med en skräckblandad förtjusning och fick en bok om Vasa som verkligen fascinerade mig, berättar hon.

Över 40 år senare sitter fascinationen inför historien fortfarande i. Nyligen gav Linda Linnskog Rudh, som numera är journalist och författare, ut boken "Kungaliv – Sveriges regenter under 500 år", för 9–12-åringar. I den träder 23 regenter fram, som personer, makthavare och som en del av sin tid.

Fantasi och tidslinjer

Delvis har hon tagit hjälp av fantasin, under arbetet hemma i Mälarhöjden.

– Jag har tagit en sann händelse ur varje regents liv och byggt en historia kring den. Min tanke är att berättelserna ska gripa tag i läsaren och väcka en vilja till kunskap, säger hon.

Och kunskap finns det förstås gott om i boken. Linda Linnskog Rudh har skapat långa tidslinjer som läsaren kan följa – ett sätt att åskådliggöra historiska händelser och skeenden.

– Jag älskar tidslinjer! De är perfekta att hänga upp kunskap på och ger stöd för minnet. Jag tror att de hjälper många barn att lära sig historia, säger hon.

Filippo Vanzo har illustrerat Historieboken "Kungaliv – Sveriges regenter under 500 år" Foto: Opal förlag

Dick Harrison granskade

Boken är rikt illustrerad , både med historiska bilder och med livfulla teckningar av illustratören Filipp Vanzo. För faktagranskningen står historikern Dick Harrison.

– Vi var nere på detaljnivå och petade tillsammans så att allt skulle bli rätt. Det var fantastiskt att han ville göra det, säger Linda Linnskog Rudh.

Böcker om både riddare och kungar

Namn: Linda Linnskog Rudh.

Ålder: 45 år.

Bor: I hus i Mälarhöjden, med man och två barn.

Yrke: Journalist, författare, marinarkeolog.

Aktuell: Med historieboken "Kungaliv – Sveriges regenter under 500 år" (Opal förlag). Riktar sig till 9–12-åringar, men passar även äldre ungdomar och vuxna.

Bokdebut: "Riddarliv : Sagor och fakta om medeltidens superstjärnor" (Opal förlag, 2016). Riktar sig till 6–9-åringar.

Visa merVisa mindre