I Järfälla gick Rabikhats dröm i uppfyllelse

Det var brodern som tyckte att Rabikhat kunde komma till Sverige och se hur det var. Det var fem och ett halvt år sedan. Nu driver hon eget företag som hon drömmer om ska växa.

  • Publicerad 07:20, 24 dec 2018

Under de fem år som passerat sedan Rabikhat Dzhaparouva först kom till Sverige från Kirgizistan har mycket hänt.

Hon har arbetat två år som lokalvårdare, pluggat svenska, deltagit i mentorsprogram och startat eget företag.

Svenska för entreprenörer, där PA Consulting Group i samarbetet med Botkyrka kommun under hösten har erbjudit mentorskap åt deltagarna, har hjälpt Rabikhat en hel del i arbetet med att bygga ett företag från grunden.

– Det har varit till stor hjälp. I början är ju allt svårt och man har mycket ansvar, säger hon.

Idag är hon ensam i företaget, som utför städtjänster åt både privatpersoner och företag, men tanken är att det ska växa och bli till en stor familj.

– Jag tycker att det är viktigt att det inte bara är jobb utan att man hjälps åt i ett företag och hjälper varandra att utvecklas, säger Rabikhat.

Hon är noga med att bara använda svenska när hon berättar sin historia mellan teklunkarna, även om hon inte alltid hittar orden. Att lära sig ett nytt språk är en livslång process.

Familjen är viktig

Utanför fönstret är det mörkt, kallt och vitt och Jakobsbergs Centrum är upplyst av tusentals små lampor.

Kylan och mörkret är inget som hindrar Rabikhat att planera sin framtid här. Hon är van och tycker om vintern. I Kirgizistan blir vintrarna bra mycket kallare än här och snön ligger länge i skidbackarna.

Brorsan med familj bor också i Järfälla och snart kommer pappa från Kirgizistan för att fira jul. Det är första gången han besöker Sverige och det är många saker som måste hinnas med under besöket.

– Vi vill visa Gamla stan och skansen. Sen ska vi såklart äta julbord hemma och visa hur man firar jul här, berättar Rabikhat.

Framtidsdrömmar

När hon tittar framåt ser hon hur både hon och företaget har växt. Kanske har hon flyttat ut i ett hus på landet. För 2019 har hon som mål att hitta smarta sätt att driva eget företag, med allt vad det innebär, samtidigt som det finns tid för vila. Och så vill hon inspirera andra.

– Drömmer du om att starta ett företag, så gör det. Våga! Jag vill i alla fall inte ligga på min dödsbädd och ångra saker jag aldrig gjorde, säger hon.