Intill Magelungen, i gränslandet mellan Huddinge och Farsta ligger Ågesta, vars invånare skattar i Huddinge, men shoppar i Farsta. Från vänster: Göran Månsson, Carl-Otto Brusewitz, Monica Söderberg och makarna Kjell och Monica Johansson. Foto: Claudio Britos

I Huddinge bor en massa Farstabor

På andra sidan Magelungen övergår Farsta i Huddinge ... eller? Med ett postnummer som börjar 123 är det många som inte går med på Huddingestämpeln.

  • Publicerad 14:25, 15 maj 2020

Med närhet till skog, öppet vatten och golfbana, strax över gränsen till Huddinge kommun från Stockholms stad ligger Ågesta och villaområdet Mellansjö.

Här, i ett luftigt bostadsområde fyllt av tjusiga, originella villor på olika höjder, bor en massa folk som skattar i Huddinge, men identifierar sig som Farstabor.

Carl-Otto Brusewitz, som 86 år gammal har bott i en brun villa på Snöbärsstigen i 40 år, skrattar och skakar på huvudet åt saken.

Postadress Farsta

– Det är ganska underligt, jag tillhör Trångsunds församling, bor i Huddinge kommun och jag har postadress Farsta, säger han.

– Men nej, jag är absolut Farstabo. Jag åker aldrig till Huddinge annat än möjligen till sjukhuset. Då är jag ändå född här i Huddinge på 40-talet. Hur många gånger har jag inte badat i Orlångssjön?

I coronatider är Carl-Otto väldigt tacksam att trots allt, på sätt och vis, bo i Huddinge.

– Jag är så glad för min stora tomt. Huddinge är fantastiskt vackert med sina villor och stora ytor, jag tänker på de som sitter instängda i små lägenheter just nu. I Farsta är det mer små lyor.

Carl-Otto Brusewitz. Foto: Claudio Britos

Paret Kjell och Monica Johansson har också bott här i 40 år. När de flyttade hit stod en stuga på 40 kvm på deras gård, och idag finns en drygt 200 kvm stor villa på platsen. Det tackar de Huddinge kommun för.

– Det har funkat bra med bygglov och allt. Vi har bara bra erfarenheter av Huddinge kommun, säger Kjell Johansson.

– Men det är till Farsta vi åker in och handlar. Farsta är vårt närområde, så jag skulle säga att vi är Farstabor.

Men hans fru, Monica Johansson, håller inte med.

"Vi håller på Huddinge!"

– Vi är mer Huddingebor. Huddinge är känt för sitt miljöengagemang. Det är därför vi har naturreservatet här intill, och vi vill ju bo nära naturen. Den lilla natur vi har ska vi värna om, så vi håller på Huddinge!

Av samma anledning är Emma-Li Tingman ute på rask promenad i Mellansjö. Hon bor på andra sidan vattnet i Stockholms stad, men tar sig hit över bron nästan dagligen.

– På Huddingesidan om bron är det lite mer landet. Det är lite kossor, hästar, mer natur och mer skog. Så jag går helst här, säger hon.

Kjell Johansson. Foto: Claudio Britos

Monica Johansson. Foto: Claudio Britos

Men inte alla som bor i Mellansjö tycker att det är så kul att tillhöra Huddinge kommun.

– Jag brukar säga att jag bor i Farsta, fast på andra sidan sjön. Farsta är vårt närmsta centrum, säger Göran Månsson, som bott här i 15 år.

– I Huddinge kommun är det högre skatt, massa negativt. Man är ju aldrig i Huddinge.

Trist skatteläge

Och grannen Monica Söderberg tycker också att det är segt med skatten. Huddingeborna

– Jag identifierar mig mer som Farstabo. Synd bara att skatteläget inte går ihop. För inköp är det Farsta centrum som gäller – åker till Huddinge en gång om året. Jag hade gärna tillhört Stockholms kommun.

För några år sedan fick Mellansjöborna fel valsedlar, enligt kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M). Men han utgår ifrån att misstagen rättats till.

– Huddinge är en av många kommuner i en sammanflätad region. De administrativa kommungränserna kanske inte är det viktiga, utan att området är trivsamt och att det funkar bra med kollektivtrafiken och att arbeta över gränserna, säger han.

– Men som Mellansjöbo ska man ska ju känna att man är en del av Huddinge.

Om Mellansjöborna vill bryta sig loss och bli del av Stockholms stad, skulle du tillåta det?

– Nej, det ska nog till väldigt starka argument för att ändra en kommungräns. Det är inget jag rekommenderar att vi gör i onödan.