Behandling väntas starta i oktober, berättar landstingsrådet Anna Starbrink (L). Foto: Mostphotos

I höst startar HIV-förebyggande behandling

Landstinget har beslutat att personer i särskilda riskgrupper ska få HIV-förebyggande medicin från och med oktober. Det handlar om män som har sex med män och tar sexuella risker.

  • Publicerad 11:22, 31 jul 2018

Stockholms landsting ska erbjuda förebyggande behandling mot HIV till män som har sex med män och löper en särskild stor risk att smittas.

– Det är en förhållandevis liten grupp som det väntas beröra, män som har ett riskfyllt sexuellt beteende och exempelvis har oskyddat sex, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Man uppskattar att 200 till 250 personer i Stockholm kommer att få behandlingen. Exempelvis kommer behandlingen erbjudas till män som har sex med män och tidigare har haft andra infektioner som syfilis och klamydia.

Behandlingen kommer troligtvis att starta i oktober på VEN-hälsan på Södersjukhuset, som arbetar med infektionssjukdomar hos män. Men exakt hur mycket satsningen kommer kosta är ännu inte klart.

– Medicinen i sig är inte dyr men behandlingen kräver läkarbesök och uppföljningar så det gäller att se till att det finns kapacitet.

Behandlingen kostar 2250 kronor per år inom högkostnadsskyddet för patienter. Läkemedlet har sen tidigare rekommenderats av Folkhälsomyndigheten för att förebygga HIV i särskilda riskgrupper.