I höst invaderas Lilla Essingen av soldater

Livgardet kommer att genomföra två stora militärövningar på Lilla Essingen under vecka 42 och 45. Invånarna på ön får räkna med både soldater och skottlossning.

  • Publicerad 16:23, 2 okt 2018

Det är Livgardet som under hösten kommer att genomföra två stora militärövning, som går under namnet Terminus 18, på fem olika platser i länet.

Onsdag till lördag, både vecka 42 och 45, kommer militären att ha soldater utplacerade i kvarteret Primus på Lilla Essingen.

– Vi väljer övningsområde mycket efter var det finns tomma lokaler som är lämpliga, säger löjtnant Pontus Dahlström.

Tillstånd för skottlossning

Mellan klockan 07 och 21 på vardagarna samt mellan klockan 8 och 18 på helgen har militären tillstånd för skottlossning. Det rör sig dock om helt ofarlig lös ammunition men ljudvolymen är densamma som vid vanlig skottlossning.

– Man övar både på att skydda ett område i staden till att göra enklare grundövningar inne i byggnaderna, säger Pontus Dahlström.

Varför måste ni öva i tätbefolkade områden?

– Dels är det inte helt lätt att hitta den här typen av lokaler och ska man flytta så här stora enheter utanför Stockholm blir det stora kostnader. Det här är också Stockholmsförband som övar så det finns en poäng med att de får träna i Stockholmsmiljö.

Information till boende

Övningsområdet kommer att spärras av men Försvarsmakten betonar att övningarna är helt ofarliga för allmänheten. Information kommer också att skickas ut till alla som bor i närheten av övningsområdet.

Hur mycket den nyfikne kommer att se av övningarna är lite oklart.

– Om vi skjuter lösa skott utanför byggnader så är det ett riskområde på 25 meter för buller. Men det är inte förbjudet att titta på, säger Pontus Dahlström.

På centrala Kungsholmen kommer övningen att märkas lördag 20 oktober och lördag 10 november då soldater kommer att sprida information om Försvarsmakten, Livgardet och Hemvärnet.

Fakta

De här soldaterna deltar

Under vecka 42 är det cirka 400 soldater som deltar från Taeliehus hemvärnsbataljon och Livgardets 12:e motoriserade skyttebataljon

Under vecka 45 är cirka 500 soldater från Attundalands hemvärnsbataljon samt ett underrättelsekompani.

Källa: Försvarsmakten