Soldaterna kommer att öva i närheten av Bromma flygplats. Foto: Åsa Sommarström, Mostphotos

I höst invaderas Bromma av militärer

Om några veckor kommer Livgardet att genomföra två stora militärövningar vid Bromma flygplats, Bällsta och Riksby. Invånarna får räkna med både soldater och skottlossning.

  • Publicerad 13:01, 3 okt 2018

Det är Livgardet som under hösten kommer att genomföra två stora militärövningar, som går under namnet Terminus 18, på fem olika platser i länet. Några av övningarna sker i olika delar av Bromma, främst i Bällsta, Riksby och vid flygplatsen. 

I de rödmarkerade områdena kommer Försvarsmakten att öva.

17-20 oktober samt 7-10 november kommer militära fordon och beväpnade soldater att synas runt övningsplatserna. Syftet är att förbanden ska få öva inför en verklig krigs- och krissituation i Stockholm.

– Vi väljer övningsområde mycket efter var det finns tomma lokaler som är lämpliga, säger Pontus Dahlström, löjtnant. 

Tillstånd för skottlossning

Mellan klockan 07 och 21 på vardagarna samt mellan klockan 8 och 18 på helgen har militären tillstånd för att avlossa skott. Det rör sig dock om helt ofarlig lös ammunition. 

– Man övar både på att skydda ett område i staden till att göra enklare grundövningar inne i byggnaderna, säger Pontus Dahlström.

Varför måste ni öva i tätbefolkade områden?

– Dels är det inte helt lätt att hitta den här typen av lokaler och ska man flytta så här stora enheter utanför Stockholm blir det stora kostnader. Det här är också Stockholmsförband som övar så det finns en poäng med att de får träna i Stockholmsmiljö.

Information till boende

Hur mycket den nyfikne kommer att se av övningarna är lite oklart.

– Om vi skjuter lösa skott utanför byggnader så är det ett riskområde på 25 meter för buller. Men det är inte förbjudet att titta på, säger Pontus Dahlström.

Boende i de aktuella områdena kommer att få information från Försvarsmakten om övningarna. Platserna kommer, under de aktuella tiderna, att spärras av.

Fakta

De här soldaterna deltar

  • Under vecka 42 är det cirka 400 soldater som deltar från Taeliehus hemvärnsbataljon och Livgardets 12:e motoriserade skyttebataljon.
  • Under vecka 45 är cirka 500 soldater från Attundalands hemvärnsbataljon samt ett underrättelsekompani.

Källa: Försvarsmakten