I helgen startar allsvenskan på nytt

Efter ett sex veckor långt EM-uppehåll är det åter dags för allsvensk fotboll. Lokaltidningen Mitt i har kollat läget i Stockholmslagen inför omstarten på lördag.

  • Publicerad 11:10, 5 jul 2016

Transferfönstret i svensk fotboll öppnar den 15 juli och veckorna innan brukar vara fyllda av sensationella spekulationer och rena rykten. Så också i år. Men än så länge har ytterst lite faktiskt hänt kring spelartrupperna i AIK, Hammarby och Djurgården.

– Det är alltid lite osäkert kring truppbygget när fönstret är öppet, men vi eftersträvar kontinuitet, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Han har ändå svarat för den hittills enda sommarvärvningen i Stockholmsfotbollen. 26-årige Magnus Eriksson anslöt nyligen från danska Bröndby för att förstärka blårändernas offensiv.

– Han jobbar hårt, har en bra vänsterfot och är väldigt allround. I vårt 4-4-2 kan han användas på alla de sex översta platserna, säger Bosse Andersson.

Djurgården är inte aktivt ute efter att göra ytterligare nyförvärv, enligt Andersson, såvida ingen av de befintliga spelarna säljs. I det fallet är det främst mittbacken Omar Colley och anfallaren Sam Johnson som det har ryktats om.

När det gäller skyttekungen Sam Johnson lades han in på sjukhus i mitten av förra veckan efter att ha drabbats av malaria då han var i Liberia för landslagsuppdrag under EM-uppehållet. Hur länge han blir borta är osäkert.

– Vi får se hur han svarar på medicinerna, säger Bosse Andersson.

Även AIK ser ut att få klara sig utan sin hittills bästa målskytt när allsvenskan drar igång igen. Sportchefen Björn Wesström har inte helt gett upp hoppet att kunna förlänga lånet av 20-årige Carlos Strandberg, men det mesta talar för att han återvänder till CSKA Moskva. AIK har dessutom tappat en annan anfallare, Fredrik Brustad, till norska FK Molde.

Henok Goitom – är han aktuell?

– Han tränar med oss och vi har samtal med honom. Vi får se.

Inte heller Hammarby har förstärkt truppen, utan i stället tappat 20-årige mittfältaren Melker Hallberg som varit på lån från italienska Udinese.

– Vi tittar alltid på truppen, men vi är inte ute konkret efter någon värvning, säger sportchefen Mats Jingblad.

Och de supportrar som har drömt om en comeback för forne Bajenhjälten Petter Andersson kan sluta hoppas – åtminstone i år.

– Ja, jag har pratat med Petter. Det är helt klart att han inte kommer att kunna spela denna säsong, säger Jingblad.

Ett slags förstärkning får Hammarby ändå i och med att vårens skadeelände för lagets ytterbackar är över. Stefan Batan och Oliver Silverholt är åter i matchform och Mats Solheim började träna för fullt i förra veckan.

Och högerbacken Birkir Saevarsson har varit delaktig som startspelare i Islands EM-succé i Frankrike.

– Han har skött sig utmärkt mot väldigt bra spelare, Ronaldo med flera, och gjort fantastiska resultat med ett lag som ofta har varit tillbakapressade, säger Mats Jingblad.

Fakta

Läget efter 12 matcher

Hammarby: Efter vårens 12 omgångar ligger Bajen på 14:e plats (kvalplats) med 13 poäng, tre poäng upp till BK Häcken på 8:e plats. Nästa match i allsvenskan är BK Häcken borta den 9 juli, därefter Falkenbergs FF hemma den 17 juli.

AIK: Ligger på 4:e plats med 22 poäng, 5 bakom serieledande Malmö FF. Närmast väntar Kalmar FF borta den 10 juli, och sedan Malmö FF hemma den 17 juli.

Djurgården ligger på 10:e plats med 15 poäng. I nästa allsvenska match, den 9 juli, ställs man mot IFK Norrköping hemma, därefter Jönköping Södra borta den 18 juli.

Visa merVisa mindre