Enligt januariavtalet ska en ny lag, som innebär införande av fri hyressättning på nyproducerade hyresrätter, införas 1 juli 2021.

Det kommer bland annat leda till kraftigt höjda hyror, upp till 50 procent högre i innerstan. Och inte bara på nybyggda hyresrätter. Det menar aktionsgruppen "Nej till marknadshyror".

– Det ger hyresvärdar möjlighet att sätta hyror utan att behöva förhandla med Hyresgästföreningen. Det blir hyreshöjningar i hela stan, säger Yngve Sundblad som är medlem i gruppen.

– Svårast blir det för dem med svag ekonomi, och bara de med högst inkomst får råd att bo i innerstan.

På söndag, mellan klockan 12 och 14, ska Nej till marknadshyror utföra manifestationer i hela Sverige, och på ett 30-tal platser runt om i Stockholm. På grund av pandemin samlas inte fler än åtta representanter på varje plats.

– Vi kommer stå med plakat, hålla appelltal och samla in namnunderskrifter mot lagen, säger Yngve Sundblad.

Hyrorna redan höga

Hyrorna på nya lägenheter är redan höga. Därför finns inte större anledning för hyresvärdar att, under den nya lagen, höja dem än mer. Det menar Hans Lind, tidigare professor i fastighetsekonomi vid KTH.

– Höjs de mer kommer lägenheterna att stå tomma. Det marknadshyran ger är några fördelar ur ett investerarperspektiv, i att de inte kan ställas inför hyresnämnden, samt att de i framtiden kan höja hyran när folk flyttar ur sina lägenheter. Då kan vissa projekt göras mer lönsamma, säger han.

Det blir också enklare för hyresvärdar att sätta olika hyra på lägenheter i samma hus, som att lägenheter högre upp eller mot gården får lite högre hyra, menar Hans Lind.

Behöver inte leda till generell ökning

En avreglering av hyran på nyproduktion behöver inte leda till hyresökning på resten av lägenhetsbeståndet, menar han.

– Den farhågan har inget stöd om man ser till andra länder som har gjort liknande avregleringar.

I Danmark släppte man nyproduktioner till fri hyressättning 1990, men de har fortfarande kvar reglering av det gamla beståndet, säger Hans Lind.

– Det skulle också vara politiskt självmord att avreglera hyresmarknaden och höja hyrorna när det råder bostadsbrist.

Hans Lind ser det hela som ett relativt riskfritt sätt att för första gången på decennier testa en ny metod för hyressättning, på ett bestånd i dag utan hyresgäster, med en köpstark grupp som kunder.

– Går det bra kan systemet utvidgas, om det inte fungerar kan vi avsluta det.

Införandet av lagen om fri hyressättning ska föregås av en utredning, som enligt januariavtalet skulle ha genomförts 2020. Den har försenats, och senaste budet är att dess förslag på hur lagen ska utformas ska redovisas 31 maj 2021. Ett antagande av lagen väntas 2022.