Tävling. Såhär kan det se ut i helgen i Täby, fast med lite mer avstånd bland deltagarna. Bilden är ett montage som är gjort av Täby IS för att visa hur banan ska byggas. Foto: Täby IS

I helgen förvandlas Täby torg till en stavhoppsbana

I helgen anordnar Täby IS en stavhoppsgala – på Torget i Täby. Vinnaren får tävla på Stadion på söndag.

  • Publicerad 10:13, 2 jul 2021

De kommer att hoppa mitt bland uteserveringarna

På fredag och lördag den 2 och 3 juli kommer torget utanför Täby centrum att förvandlas till en idrottsplats. Då ska nämligen Täby stavhoppsgala gå av stapel.

–  Det är första gången som vi kör den här tävlingen. Vi har planerat den sedan årsskiftet och på fredag kommer vi börja bygga banor, säger Nils-Göran Nilsson från Täby IS.

Det är friidrottsföreningen Täby IS i samarbete med Bauhausgalan som anordnar tävlingen. Till torget kommer några av Sveriges bästa stavhoppare. Men även världsstjärnor som regerande olympiska mästaren i stavhopp Thiago Braz och kanadensiska stjärnan Alysha Newman, som 2019 blev femma i VM i Doha och samma år vann Diamond League i Paris.

Den som vinner i herr-, respektive damklassen får en åtråvärd startplats i söndagens Bauhausgala: Diamond League på Stockholm Stadion, där de bland annat får möta Armand Duplantis.

– Det är en otrolig ära att få några av världen främsta friidrottare till Täby. Några av dem kommer slåss om en OS-medalj om bara några veckor. Det är det största vi har fått göra arrangemangsmässigt, säger Nils-Göran Nilsson.

Sara från Täby möter eliten

En som kommer få hjälp från sin hemmapublik är 17-åriga Sara Winberg från Täby IS som ska tävla mot eliten. Hon kommer till stavhoppsgalan med ett personrekord på 4.20 och med ett SM-brons inomhus bland seniorer.

– Det är en utmaning, men det känns jättekul att man ska få tävla utanför Täby centrum och ha sina närmaste vänner och familj på plats, säger hon.

Att vinna kan bli svårt menar hon, men hon ser fram emot helgen.

– Det ska bli häftigt att få tävla mot sina idoler, jag satsar på att förbättra min teknik.

Alla som vill får komma och titta på tävlingen gratis.

– De kommer att hoppa mitt bland uteserveringarna. Det kommer skilja sig från att titta på en arena, det är så mäktigt när man får titta på stavhopp så nära, när man tittar fem meter upp i luften är det helt oförståeligt hur någon kan ta sig över, säger Nils-Göran Nilsson.

Om galan

Fredag och lördag 2–3 juli kommer stavhoppsgalan att hållas på Täby torg.

Täby IS Friidrottsklubb är arragörer tillsammans med Bauhausgalan.

Kvinnornas internationella tävling börjar på fredag 16:30 och männens 19:30. Lördag pågår tävlingarna mellan 10 till 19.

En vinnare i respektive klass får en startplats i söndagens Bauhausgalan, Diamond League på
Stockholm Stadion.

Visa merVisa mindre