”I den byråkratiska världen blir man ganska blind för omgivningens verklighet när principer och sunt förnuft läggs åt sidan.”

Så inleder Kjell Engman sin utställning ”Nine to five” som går att besöka på Steningekompaniet artgallery fram till den 15 augusti.

Här finns en berättelse i alla glasverk som ackompanjeras med ljus och musik. I mitten av rummet, själva hjärtat i den dramatiska uppsättningen växer en skog som symboliserar livets ådra.

– Det är skogen som ger energi till det här, men dess byråkrater vill inte få den energin utan de vet allt bäst själva, säger Kjell Engman och pekar på figurer med portföljer som flyger i väg med paraplyer.

Det är just de byråkratiska personerna som Kjell Engman blir irriterad på. Så pass mycket att han med humor och glimten i ögat skapat en hel utställning på temat. Han beskriver det att det är genom satiren man kan skratta åt saker man inte gillar.

Pulserande ljusslingor ringlar sig över golvet och lyser upp verk efter verk i ett slags symbios, likt ett blodomlopp eller synapser som hittat varandra.

– Här framstår våra glömda minnen. Det är de som får energi av skogen, men sedan dyker de här byråkraterna upp, säger Kjell Engman.

Formgivare för Kosta Boda

Kjell Engman är en av Sveriges mest kända glaskonstnärer. Sedan 1978 har han varit formgivare för Kosta Boda.

Ett av hans mer kända glasverk från Kosta Boda är de runda damerna i baddräkter i olika färger. Att de ens kom till grundar sig i en resa till Harlem i New York och ett besök i en gospelkyrka.

– Där stod damer som var lika breda som de var långa som dansade till musiken. När de började sjunga och dansa så reste bara håren på armarna. De bara svävade fram och det var så vackert, säger han.

Mitt i dansen tog en av damerna tag i Kjell och lyfte upp honom i dansen.

– Jag bara flöt med, mina fötter nådde inte ens ner till marken.

Skapar manus som på film

Utställningen på Steningekompaniet är resultatet av ett och ett halvt års skapande.

– Jag börjar med ett manus, ungefär på samma sätt som när man gör film, med rutor om vad det ska handla om. Sedan förändras vissa rutor med tiden, säger han.

Kjell Engmans utställning invigdes i lördags och hänger kvar till den 15 augusti. Samtliga verk är till salu.