Bara i två kommuner i Sverige föds det färre barn än i Danderyd. Foto: Mostphotos

I Danderyd föds minst antal barn i hela Stockholm

Svenska kvinnor föder allt färre barn. Nu varnar forskare för att coronakrisen kan göra att man väntar med att föda barn.

  • Publicerad 11:12, 1 jun 2020

Under 2019 föddes 1,46 barn per kvinna i Danderyd. Det är den lägsta siffran i Stockholm och tredje lägst i landet. Sverigesnittet ligger på 1,7.

Håller den trenden i sig kommer Sveriges befolkning att minska. Det krävs 2,1 barn per kvinna för att hålla uppe befolkningsnivån.

Coronakriser kan göra att kvinnor väntar med att bli gravida. Och nu varnar forskare för riskerna med att vänta för länge.

– Chansen att bli gravid minskar dramatiskt redan innan 30-årsåldern, säger Margareta Kitlinski som är överläkare inom reproduktionsmedicin i Malmö i ett pressmeddelande.

Högsta snittåldern sedan 1930-talet

Statistik från SCB visar att antalet barn per kvinna i Sverige sjunkit varje år sedan 2009. Detta samtidigt som kvinnor blivit äldre när de får sitt första barn. Snittåldern är idag nästan 30 år vilket är den högsta sedan depressionen på 1930-talet.

Samhällskriser har historiskt lett till minskat barnafödande.

Med dagens coronakris i åtanke varnar nu ett dansk-svenskt projekt inom reproduktionsmedicin, Reprounion, att det kommer födas ännu färre barn i Sverige.

– Kvinnor under 30 år har ungefär 20 procent chans att bli gravida per månad, men chansen för 40-åriga kvinnor är bara 5 procent. Så om kvinnor väntar för länge är risken stor att de inte kan få barn, säger Margareta Kitlinski som sitter med i ReproUnions projektteam.

Fyra Stockholmskommuner ligger under snittet

Det är inte bara Danderyd som ligger under rikssnittet. Även Vaxholm, Solna och Stockholm ligger under den nivån.

Margareta Kitlinski vill inte lägga allt ansvar på kvinnorna.

– Det är helt okej att inte vilja ha barn och hälften av alla befruktningsförsök som inte resulterar i en graviditet beror på fertilitetsproblem kopplade till männen. Även män får svårare att skaffa barn ju äldre de blir, säger hon.

Nu vill Reprounion studera effekterna av coronakrisen kopplat till barnafödsel i Både Sverige och Danmark.