Marschen avgår klockan 14.15 från Sergels tor Foto: Mostphotos

I dag talar Katrin från Vallentuna på Mynttorget

I dag förenar sig lärare, förskollärare, barnskötare och fritidspedagoger i en stor marsch mot neddragningar och försämrade arbetsvillkor inom skolan. En av ledargestalterna är Katrin Nörthen från Vallentuna.

  • Publicerad 13:31, 18 maj 2019

Klockan 14.15 i dag avgår Förskoleupprorets och Lärarupprorets marsch från Sergels torg mot Mynttorget, där Kanslihuset och riksdagsförvaltningen ligger. Där kommer de ledande representanterna att hålla tal och Katrin Nörthen, som bor i Kårsta och jobbar i Vaxholm, är en av dem.

Vilken är din roll i marschen?

– Jag har sedan 2016 varit del i ledningsgruppen i Förskoleupproret. De tog initiativ till en manifestation under parollen Enade vi reser oss enade vi står. Sedan satte Lärarmarschen i gång, då tog vi kontakt och hörde om vi inte skulle köra tillsammans. Det är två marscher vi slagit ihop till en. Vår tanke var en stor marsch med skola, fritids och förskola. 

Hur sköter sig Vallentuna?

– Förskoleupproret jobbar med ett riksperspektiv och har inte möjlighet att kolla varje kommun. Men enligt Tankesmedjan Balans sker besparingar i 260 av 290 kommuner. Att det är tight i Vallentuna, vet vi sedan tidigare. Men vi siktar egentligen högre upp, vi vill hellre prata på riksnivå med samtliga partier. Vi har redan haft lyckade samtal med rikspolitikerna. Målet är en blocksöverskridande och rikstäckande överenskommelse för en likvärdig förskola på alla plan. Socialt, ekologiskt. Vi får in horribla vittnesmål från hela landet.

Vad ska du tala om?

– Att vi måste enas kring barnen.

Hur många deltagare väntar ni er?

– Förra året kom ungefär 2500 när det bara var vi i Förskoleupproret. Det borde bli minst lika många med tillskottet av Lärarmarschen. De är i uppstarten men jag hoppas de får många anhängare.