– Ja, det handlar om väldigt få. Enligt preliminära uppgifter får vi 40–50 doser i veckan per vårdcentral nu den närmaste tiden. Och inget är helt klart förrän vi verkligen har fått leveranserna, säger Johan Welander som är läkare och verksamhetschef på Edsbergs vårdcentral.

I Edsberg har kyrkan upplåtit sina lokaler till Edsbergs vårdcentral för vaccinationer och person från kyrkan kommer att vara på plats för att hjälpa vårdcentralen tillrätta vid det första tillfället på onsdag den 24 februari då vaccinationer i kyrkan pågår klockan 13–16.30.

Därefter är planen att vaccinationen i kyrkan ska ske samma klockslag, men på tisdagar, från och med vecka 9.

– Men de exakta tiderna är mycket osäkra. Allt beror på vaccinleveranserna, inget är hugget i sten, säger Johan Welander.

Ingen drop-in

Edsbergskyrkan valdes som vaccinationslokal för att den ligger mitt emot vårdcentralen, men också för att kyrkan har separata in- och utgångar vilket minimerar smittspridningen.

– Det är viktigt att vaccineringen sker nära vårdcentralen eftersom många tar sig till oss till fots, sägerJohan Welander.

Det är ingen drop-in utan endast förbokade tider som gäller, och vårdcentralen gör en individuell bedömning där de äldsta och sjukaste kommer att få vaccin först, förklarar Johan Welander.

Betyder det att en person med hemsjukvård som vill boka tid kan få beskedet att hen får vänta?

– Ja, vi har en prioritetsordning och gör en medicinsk bedömning, men det är ingen som blir utan.

Johan Welander berättar att väldigt många redan har hört av sig och undrat när de får komma, när vaccinet kommer, och hur man bokar tid.

– Jag har inte kunnat svara dem så mycket, jag vill inte lova något som vi inte kan stå för, säger Johan Welander.

Inga hot eller mutor

Även Manfred Holmelin, vaccinsamordnare i Sollentuna, har fått mängder av samtal från oroliga Sollentunabor de senaste veckorna.

– Framför allt har många som har omsorgsinsatser, och även deras anhöriga, hört av sig. Och jag förstår att de är bekymrade. Många äldre har ju varit isolerade i ett år nu.

Det råder sådan vaccinhysteri att vaccinsamordnare i flera regioner och kommuner har utsatts för både hot och mutförsök, men det har Manfred Holmellin sluppit hittills.

– Nej, inget sådant. Folk som inte är i någon prioriterad grupp har ringt och undrat om de kan boka tid, men det har varit enkelt att säga nej och jag har inte upplevt några hot eller mutförsök.

Ojämn fördelning

Det är regionen som sköter fördelningen av vaccin till kommunerna.Varför det varierar stort mellan kommunerna när det gäller hur stor andel av befolkningen som har vaccinerats vet inte Manfred Holmelin.

https://www.mitti.se/nyheter/vaccinationerna-sollentuna-ligger-i-botten-i-lanet/repubi!u5CN4qP22AHApi38Ii3w/

– Nej, men regionen har sagt att de fördelar efter åldersstruktur så de med äldre befolkning får fler vaccindoser i början.

Men det förklarar väl inte hela skillnaden?

– Nej. En annan förklaring kan vara en viss eftersläpning i registrering av data för hur många som har vaccinerats. Och när det gäller vaccinering av vårdpersonal är det ett och samma företag som vaccinerar i hela länet och upprättar tillfälliga vaccinationscentraler i varje kommun. Det kan spela in, om man ligger tidigt eller inte i den vaccinationsplanen.

I Sollentuna vaccinerades vårdpersonal på Arena Satelliten för ett par veckor sedan. Och nu i dagarna är det dags igen, berättar Manfred Holmelin.

När det gäller särskilda boenden för äldre är däremot vaccinationerna redan klara. Förutom det fåtal som tackade nej har alla nu fått sin andra vaccindos och även hunnit få immunitet, berättar Manfred Holmelin.

– Men vi fortsätter att vaccinera på äldreboenden eftersom några enstaka som inte tog förut kanske tackar ja om de får ett erbjudande på nytt, plus att det flyttar in nya som också erbjuds vaccin om de inte redan har fått.