I dag försvann de sista popplarna på Banvägen. De närmare Tunahuset togs ner i början av hösten. I vår ersätter bland annat magnolia. Foto: Läsarbild Jan Ekerberg/Mostphotos

I dag rök popplarna på Banvägen – kommunen lovar nya träd i vår

I dag fällde kommunen popplarna på Banvägen i centrum. Det ledde till upprörda reaktioner i sociala medier. Men Olle Nordberg, projektchef för centrala Vallentuna ger lugnande besked.

  • Publicerad 22:05, 9 dec 2019

Det var i eftermiddags som motorsågarna gick varma i centrum och bara lämnade kvar stubbar av de träd som står i Banvägens mittsträng. Träd som visat en oroande tendens att tappa sina grenar.

– De var utpekade som säkerhetsrisk av arborister eftersom gamla popplar fäller grenar, säger Olle Nordberg. Därför har man dem sällan i stadsmiljö.

Risk för grenras

Kommunen har tidigare ansat träden på grenar och kvistar som suttit löst. Men risken att förbipasserande ska träffas har bedömts för stor och dessutom hade rötterna trängt in i avloppsledningar. Därför togs popplarna bort i dag.

I deras ställe kommer nya träd.

– I vår planteras japansk magnolia, silveroxel och skogslind. Vi har valt flera olika arter så att man i framtiden inte ska behöva hamna i läget att behöva ta ner flera träd samtidigt igen. Skulle till exempel en bli sjuk är risken mindre att de andra smittas.

Hur länge dröjer det innan de växer upp?

– Jag tror att det kommer att upplevas som de stått länge ganska fort. Man planterar så stora träd som möjligt.

Förändringarna på Banvägen är en del av kommunens arbete med att rusta upp centrum och få Banvägen att bli en entré dit.

– De flesta som kommer från Banvägen upplever att de ser centrum från baksidan. Men man vill ju möta grönska. Så vi försöker anlägga perennplanteringar och vi tror att man redan i nästa vår kan uppleva en mer välkomnande entré.

Det har varit uppgrävt och knöligt länge på Banvägen. När blir det klart?

– Det är egentligen samma projekt som pågår. Det kommer att pågå fram till den 23 mars.  Busstrafiken är tillbaka på körbanan men det är fortfarande inte klart med plattsättningen vid Tunahuset. Där håller man nu på och bygger upp växtbäddarna. Vid övergångsstället var det väldigt slitet med sättningar. Att det varit stökigt de senaste veckorna beror på att vi gjorde i ordning vägbeläggningen. Det är klart nu.