I dag minskas antalet avgångar i kollektivtrafiken

Resandet med kollektivtrafiken minskar kraftigt på grund av coronaviruset. Från och med i dag drar SL ned på antalet avgångar för buss, lokalbanor och spårväg.

  • Publicerad 05:01, 23 mar 2020

I spåren av coronavirusets framfart märktes förra veckan en halvering av resenärer i kollektivtrafiken i Stockholm jämfört med samma tid i fjol. Samtidigt brottas SL med personalbrist. Från och med i dag drar man därför ned på avgångar för bussar, lokalbanor och spårväg för att säkra trafiken.

– Vi befinner oss i en helt unik situation där personalläget är ansträngt i hela samhället. Det gäller även hos våra trafikentreprenörer, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör vid SL, i ett pressmeddelande.

Det är en tid av prövning. Människors liv står i fokus. Men kollektivtrafiken kommer att bli kraftigt reducerad, sa trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) vid en pressträff i fredags.

Glest med resenärer

Förra veckan märktes det tydligt att det var färre resenärer än vanligt perronger och stationer. Språvagnsföraren Rasmus Lodenius fångade hela sträckan mellan Sickla och Solna station på film i torsdags eftermiddag. I vad som normalt är början på kvällsrusningen var det bara 20-30 procent av det normala antalet resenärer, konstaterar han.

Fakta

Såhär påverkas SL-trafiken

Busstrafiken i hela länet justeras med färre avgångar under vardagar. Resorna kommer att vara sökbara på sl.se och i SL-appen. Under morgon- och eftermiddagstrafik körs förstärkningsavgångar som inte alltid kommer att vara sökbara.

Lokalbanor: Roslagsbanan, Lidingöbanan, Saltsjöbanan, Tvärbanan och Nockebybanan justerar trafiken med färre avgångar under vardagar. Under morgon- och eftermiddagstrafik körs förstärkningsavgångar som inte alltid kommer att vara sökbara.

Spårväg City justeras med färre avgångar under vardagar.

Pendelbåtarna går som vanligt, med undantag för linje 80 som får en justering av trafiken med färre avgångar. Waxholmsbolagets trafik påverkas inte. 

Tunnelbanan och pendeltågen påverkas inte utan kör med ordinarie turtäthet.

Visa merVisa mindre

Promenad i stället för t-bana

Många som vanligtvis trängs på bussar, pendeltåg, spårvagnar och i tunnelbanan i morgonrusningen jobbar tillfälligt hemifrån, eller väljer till exempel cykel eller bilen som färdmedel.

Lars Rådén (M), politiker i Solna, väljer just nu att promenera en kvart till jobbet i stadshuset framför att åka tunnelbana en station från Näckrosen till Solna centrum. Han väljer bort kollektivtrafiken om han kan för tillfället och jobbar så mycket det går hemifrån.

– Jag tycker att man ska iaktta försiktighet, men man måste fortfarande sköta det som är nödvändigt och jag åker kollektivt till möten om det behövs. Men jag jobbar huvudsakligen hemma med hjälp av digitala verktyg om det inte finns anledning till annat, säger Lars Rådén.

Räknar inte med trängsel

Roslagsbanan, Lidingöbanan, Saltsjöbanan, Tvärbanan, Nockebybanan och Spårväg City kommer nu att köras med färre avgångar på vardagar. Men eftersom resandet minskat kraftigt tror SL att de inställda avgångarna inte kommer leda till ökad trängsel. Ordinarie tidtabeller gäller inte och SL uppmanar resenärer att använda hemsidan eller SL-appen för att planera sina resor. På morgnar och eftermiddagar körs även förstärkningsavgångar som inte kommer att vara sökbara i appar.

Samma pris

Ordinarie pris för biljetter och SL-kort gäller tills vidare, enligt SL. Resenärer erbjuds inte heller att frysa sina periodkort på grund av den minskade trafiken eller att få pengarna tillbaka.

– Nej, vi kan inte frysa ett kort. Reduceringen nu utgör inte den typ av förändring av trafikutbudet som gör att kunder kan lämna tillbaka sin biljett, eftersom tunnelbanan och pendeltågen går som vanligt, säger Andreas Strömberg, presstalesperson på SL till Dagens Nyheter.

Fakta

Resenärernas reaktioner

Mitt i frågade läsarna hur de tänker kring neddragningen och att åka kollektivt såhär i pandemitider. Här är några av svaren:

”Åker eftersom det är glest med folk. Om det blir packat igen i tunnelbanan med mera så vet jag inte riktigt om jag vill åka”

”Alla kan ju inte jobba hemifrån. Nu gör SL det ännu svårare att komma till jobbet… suck.”

”Jag åker när jag måste, men har börjat cykla för att ta mitt ansvar för smittspridningen”

Visa merVisa mindre