Den 1 juli delar trädgårdsodlarna med sig av prakten. Foto: arkivfoto

I dag kan du kika in i trädgårdar i Haninge

Vill du få inspiration till eget odlande eller bara njuta av blommor och grönska? i dag kan du hälsa på i flera trädgårdar i Haninge. De deltar alla i Tusen trädgårdar.

  • Publicerad 07:00, 1 jul 2018

Tusen trädgårdar är ett landsomfattande event. I dag, söndag, öppnas trädgårdar, stadsodlingar, kolonilottsområden och gemensamhetsodlingar runt om i landet för allmänheten.

Tanken är att ge inspiration till besökarna, samtidig som trädgårdsentusiaster och odlare får en chans att visa upp allt vackert och nyttigt, och berätta om hur de arbetar. I Stockholms län öppnar ungefär 120 ställen, fem av dem är trädgårdar i Haninge.

Den som vill se hur en gammal torpträdgård kompletterats med klassiska trädgårdsutsmyckningar, som blomsterängar, damm och växthus kan bege sig till Petra Lindvalls trädgård på Skogs Ekebyvägen 41 i Tungelsta.

Konstnärlig trädgård

Den som är mer åt det djärvare hållet kan stanna kvar i Tungelsta, men ta sig till Skolvägen 41 där Den konstnärliga trädgården finns.

Trädgården har växt fram från en vanlig villaträdgård, och här blandas oväntade växtkombinationer tillsammans med sten och vatten. I trädgården finns bland annat böljande rabatter, grusgångar, spaljéer och en fontän.

Vill man ha det lantligare, så kan man bege sig till Sjöbergs trädgård på Betebyvägen 25 i Österhaninge.

Svarta tomater i Handen

Är du åt det rockigare hållet? Ta dig då till Poseidons gränd 13, lägenhet 1202, i Handen. Där visar lägenhetsinnehavaren hur man odlar ätbart på höjden.

Bland annat odlas ovanliga chilisorter och svarta tomater på balkongen.

Hela listan över medverkande trädgårdar/odlingar i Haninge och resten av Stockholms län och i landet finns på sajten tradgardsriket.se