NY TRÄFFPUNKT. Bibliotekschef Catharina Ek och projektledare Taina Lavikainen på nya Mötesplatsen som invigs i dag, den 8 mars, på gatuplanet i Messingen. Foto: Charlotte Arwedsson

I dag invigs ny mötesplats i Upplands Väsby

I dag, på internationella kvinnodagen, öppnar en ny, unik mötesplats i Väsby. På gatuplanet i Messingen har biblioteket skapat en träffpunkt med aktiviteter över alla ålders- och språkgränser. Och till den dagen till ära har biblioteket köpt in "Godnattsagor för rebelltjejer" på "jättemånga" språk.

  • Publicerad 11:13, 8 mar 2019

Det ska vara en trygg plats att träna svenska på.

NY TRÄFFPUNKT. Projektledare Taina Lavikainen och nya bibliotekschefen Catharina Ek på nya Mötesplatsen på gatuplanet i Messingen. Foto: Charlotte Arwedsson

– Det här är tänkt att vara en mötesplats för både nya och redan etablerade Väsbybor, oavsett ålder och språklig bakgrund, berättar bibliotekschef Catharina Ek när Vi i Väsby hälsar på under smygöppningen i veckan.

Två långbord med ett 20-tal sittplatser, en soffa och en barnhörna är på plats.

– Vi fick hjälp av eleverna på Väsby Nya Gymnasium med att både sätta upp skylten och bära möbler, berättar projektledare och bibliotekarie Taina Lavikainen.

På mötesplatsen kommer det att finnas en hel rad aktiviteter, alla tänkta att främja deltagandet i samhället, för alla åldrar och på en mängd språk. Här ordnas läxhjälp för vuxna med Röda korset, Vägval Unga hjälper dig att hitta studier och jobb, det blir ett språk- och slöjdkafé samt ett Stödrum, samhällsvägledning på arabiska med föreningen "Tillsammans är vi starka".

– Till Stödrum kan de komma med sina frågor som de vill ha hjälp med, det kan fungera som kommunens förlängda arm, säger Catharina Ek.

Information på flera språk

Under våren kommer även Väsbyhem vid ett par tillfällen att informera om boende i Väsby och förklara begrepp som hyresrätter och bostadsköer med tolk på arabiska, dari och tigrinja. Torsdagen den 14 mars håller Cancercentrum hälsofika där man på finska berättar om en hälsosam livsstil.

– Mötesplatsens mål är att nå även de som inte har svenska som modersmål. Det här är den mest centrala platsen i kommunen med ett stort flöde av folk, så vi hoppas att många hittar hit, säger Catharina Ek.

Det har ju varit en del bråk och stök vid Messingen den senaste tiden. Hur kan ni bidra till att minska det?

– Vi kommer att ha mycket bemanning och vill återta den här platsen, som har varit lite av en tom yta sedan vi flyttade pendlarbiblioteket och tidningsläsningen en trappa upp. Vi vill skapa en bra relation till eleverna på VNG och på sikt hoppas vi på att involvera dem mer i Mötesplatsen. De ska "äga" platsen, säger Catharina Ek och Taina Lavikainen fyller i:

– Här ska inte finnas några halvdefinierade ytor där man kan göra upp. En zonindelning med tydliga gränser har av erfarenhet visat sig vara det bästa.

Mötesplatsen är även tänkt att bidra till trygghetsarbetet i kommunen.

– Det ska vara en trygg plats att träna svenska, möta varandra och utbyta erfarenheter på, säger Taina Lavikainen.

Projektet, som löper på tre år, finansieras av statens kulturråd. Tanken är sedan att det ska kunna införlivas i den ordinarie verksamheten.

Invigningsprogram 8 mars

Bibliotekets mötesplats på gatuplan i Messingen är en yta för dialog, kunskapsutbyte och språkträning på svenska.
Invigningen äger rum på den internationella kvinnodagen och på temat har skådespelerskan och sångerskan Cecilia Thorngren bjudits in. Hon framför sånger som bedårar, glädjer och förför – från Zarah Leander till Madonna. Claes von Heijne på flygel.
Fri entré och tårta.
Utlottning av biljetter till scenhusets vårprogram.
Tid: Kl 14-16
Plats: Gatuplan i Messingen-huset, Love Almqvists torg 1
Arr: Upplands Väsby bibliotek
 

Visa merVisa mindre

Aktiviteter på Mötesplatsen

Bemannad: Måndag–torsdag 15-19 och fredagar 15-18
Plats: På gatuplanet i Messingen.
Exempel på aktiviteter: Läxhjälp för vuxna med Röda korset. Främst för vuxna som pluggar SFI eller Sprint-elever (språkintroduktion)
Vägval Unga för dig som är 16–24 år hjälper dig att hitta studier och jobb
Språk- och slöjdkafé
Stödrum – samhällsvägledning på arabiska med föreningen "Tillsammans är vi starka".
Hälsofika med Cancercentrum
Tv-spel (en gång i veckan)
Väsbyhem informerar om boende i Väsby på arabiska, dari och tigrinja

Visa merVisa mindre

NY TRÄFFPUNKT. Taina Lavikainen är projektledare för den nya mötesplatsen på Messingen i Upplands Väsby. På smyginvigningen i måndags passade Wondmagegn Ejigu Kebede från Väsby på att slå sig ner en stund på väg till jobbet i Sollentuna. Foto: Charlotte Arwedsson