Lasseparken fotograferad med drönare. Foto: Läsarbild Jesper Johansson, Ljus & kraft

I dag invigs Lasseparken – Vallentunas största lekpark

I dag klockan 16 invigs Vallentunas nya lekpark. Ett halvt hektar stor är den och ska passa barn i alla åldrar.

  • Publicerad 12:43, 8 nov 2019

Det var rått och kallt när Sofie Thorin, kommunikatör på kommunen, i går gav Mitt i Vallentuna en förhandstitt på den påkostade lekplatsen. Ändå finns en del som får en att tänka på sommar inne i parken: solparasoller, en strandliknande sandlåda och sköna fåtöljer för vuxna att hänga i.

Det är tyvärr mörkt och kyligt en stor del av året på våra breddgrader. Men barn vill ju kunna leka ändå och därför finns det gott om belysning.

Gummerad asfalt, kullar att klättra upp på och hoppnät att studsa på.

Den nya parken, nästan 5 000 kvadratmeter stor, ligger mellan Tellusområdet, Åby gärde och idrottsplatsen och har ingångar från flera håll. Vid varje entré finns cykelställ. Gungor för både små och stora barn, en konstgjord klättersten och en hinderbana av stockar och rep som för tankarna till Mästarnas mästare är andra roliga inslag.

Klättersten.

Parkingenjör Nicole Sundin har valt ut växter som lockar pollinerande insekter. Mitt i parken har en flikbladig silverlönn planterats. Runt stammen löper en bänk som ska få ryggstöd där en plakett ska sättas upp till minne av Lars Johansson, Vallentunabon som testamenterade nära en miljon kronor till kommunen som nu kommit till använts för att bekosta parken.

Sofie Thorin visar den upphöjda sandlådan där rullstolsburna barn kan leka.

En scen kommer att göras i ordning mitt i parken, som förutom lekplats för Vallentunas barn också är tänkt att binda samman de olika delarna av centrala Vallentuna.

– Vi tittar på hur vi ska kunna använda ytorna runtomkring så att platsen blir levande en större del av dygnet, säger Sofie Thorin. Vi har tagit in frågor från föreningarna om vad man kan göra. Till exempel sommaryoga. Det har också kommit in förslag på agility för hund eller pop up-evenemang. Under invigningen får man gärna komma och berätta om vilka idéer man har för oss.