Huset efter branden den 18 december. Foto: Christian Lärk

I dag börjar rättegången mot mordmisstänkt pappa i Tumba

Den man som suttit häktad misstänkt för två fall av mord och grov mordbrand har åtalats i Södertörns tingsrätt. Enligt åtalet dödade mannen sin fru och sin son. I dag, den 18 maj, inleds rättegången vid Södertörns tingsrätt.

  • Publicerad 09:00, 18 maj 2020

Enligt åtalet kastade mannen som är i 60-årsåldern bensin över sin fru och tände sedan på. Hon avled av brännskadorna. Sonen som var i 20-årsåldern sov i samma sovrum. Sonen ska enligt åklagaren ha avlidit till följd av en kombination av bränn- och rökskador.

Var skilsmässa på gång

Åklagaren har motivet klart för sig:

– Den utlösande faktorn var att frun ville skiljas, de hade några dagar innan fått personbevis från Skatteverket, säger åklagaren Emma Olsson.

Döttrarna i familjen vaknade av skrik och försökte att rädda livet på sin mor som var i 50-årsåldern. Men döttrarna kunde inte se sin bror till följd av rökspridningen. Han hittades sedan av räddningstjänsten.

Husen ligger tätt

Mannen åtalas också för grov mordbrand. Enligt åtalet hällde han ut bensin på fler ställen i villan och tände på och enligt åklagaren fanns risk att branden skulle sprida sig till andra hus i det tätbebyggda området.

– Vi fick lämna huset i flera timmar. Vi var ute och gick och satt och väntade i en brandbil, berättade en av grannarna på gatan för Mitt i den 18 december.

 Polisen på plats efter branden. Foto: Christian Lärk

Därför greps pappan

Åklagaren hänvisar till både teknisk bevisning och vittnen från grannskapet och polisen som talat med mannen i samband med branden natten mot den 18 december.

– Han greps efter vissa yttranden som han gjorde när ambulansen och räddningstjänsten anlände och han fanns också på platsen, sade åklagaren Emma Olsson till Mitt i den 18 december.

Nekar till alla brott

Mannen förnekar dock alla brott han åtalas för.

– Han medger att han inhandlat bensin och att han tagit upp denna på övervåningen i huset där frun och sonen sover. Men han har en annan version av hur branden startade, säger Emma Olsson till Mitt i på torsdagen.