– De nya poliserna är ett mycket välkommet tillskott som kommer att göra viktig skillnad i våra lokalpolisområden. Vi behöver fler poliser till region Stockholm, framför allt lokalt och nära medborgarna, inte minst eftersom vi är den enda regionen i landet som har färre poliser nu jämfört med år 2015, säger regionpolischef Mats Löfving till polisens hemsida.

Totalt börjar 160 nyutbildade poliser sina jobb i region Stockholm och Gotland i dag.

Flest poliser till norrort

Flest får norrort med sina 64 medan Stockholm syd får 55, Stockholm city 38 och Gotland tre.

Sammanlagt i hela Sverige gör nära 600 nya poliser sin första dag på jobbet i dag, efter att ha tagit examen från polisutbildningen. Nästa år ska ytterligare cirka 1 400 nyutbildade poliser tillkomma.

Regeringens mål är att det ska finnas 10 000 fler polisanställda 2024 jämfört med 2016. Sverige har i dag 20 900 poliser, inklusive polisaspiranter, vilket är fler än någonsin tidigare

"Mycket efterlängtade"

I polisområde Nord, där Sollentuna ingår, har totalt 116 nya poliser anställts under 2020.

– Ni är mycket efterlängtade i arbetet med att bekämpa brottsligheten och skapa trygghet i Sollentunabornas vardag, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd i Sollentuna.

Han är mycket positiv till regeringens satsning på polisen, men mer behöver göras anser han.

– Den grova brottsligheten och det dödliga gängvåldet har vuxit i Sollentuna under alldeles för lång tid. Nu måste även kommunen börja ta sitt ansvar för att se till att dagens unga inte blir morgondagens brottslingar, säger Joakim Jonsson.