– Vi har fått ett sånt otroligt stöd från allmänheten, säger Erics mamma Katarina. Foto: Daniel Díaz

I dag begravs Eric – mamman välkomnar alla

På fredag begravs Eric Torell i Gustaf Vasa kyrka – och gudstjänsten är öppen för alla. – Vi har fått ett sånt otroligt stöd från allmänheten, säger Erics mamma Katarina Söderberg.

  • Publicerad 06:00, 24 aug 2018

Det har nu gått snart tre veckor sedan 20-årige Eric Torell, med Downs syndrom och autism sköts till döds av poliser i Vasastan.

På fredag, 24 augusti, klockan 14.00 hålls begravningsceremoni i Gustaf Vasa kyrka vid Odenplan, och alla är välkomna, säger Katarina.

– Vi har fått ett sånt otroligt stöd från allmänheten. Men även från de människor som har barn, släkt eller vänner med funktionshinder. De har stöttat oss otroligt i det här.

– Så vi vill inte stänga portarna för någon, utan vill att det ska vara öppet så att alla som känner att de vill hedra Erics minne, eller ta farväl av honom, ska få göra det.

Tror klasskompisarna kommer

Katarina tror också att några av Erics sista klasskamrater från Häggviks gymnasiesärskola kommer till begravningen.

– Ja, det tror jag, De har pratat på skolan om vad som har hänt och jag tror de har hållit en tyst minut där. Och det har de gjort på min arbetsplats också, säger Katarina.

Eric Torells mamma, Katarina Söderberg framför Gustaf Vasa kyrka, inför Erics begravning den 24 augusti kl 14.

Under begravningen kommer det främst att spelas musik av Ted och Kenneth Gärdestad – Erics favoritmusik. Moa Lignell kommer sjunga I den stora sorgens famn och Stefan Jämtbäck kommer framföra Himlen är oskyldigt blå.

Efter den offentliga begravningsceremonin hålls en privat minnesstund för Erics närmaste.

Vill ha ett avslut

Känslorna inför begravningen är blandade berättar Katarina.

– Varje dag är i princip outhärdlig så jag hoppas att begravningen blir något slags farväl och hedrande för Eric. Och ett avslut för oss. Det här kommer aldrig ta slut utan vi som är kvar får leva med det resten av våra liv. Men på något sätt hoppas jag att det blir ett avslut på hela den här tragiska historien, säger Katarina.