I Carola har Hadil funnit en riktigt vän

När Hadil Basmaji kom till Värmdö från krigets Syrien, ville volontären Carola Stuart stötta genom organisationen Kompis Sverige. Och de blev snabbt goda vänner. – Det är väldigt givande. Det handlar inte om att ta hand om någon utan när vi ses så är det jämlikt, säger Carola Stuart.

  • Publicerad 07:00, 13 jan 2019

Samtalet är hjärtligt och glatt. Hadil Basmaji dricker upp det sista av sin kopp te inne på Delselius konditori i Gustavsbergs centrum innan hon ska tillbaka till nästa SFI-lektion.

Det har blivit något av en tradition för Gustavsbergsbon Carola Sturart och Hadil Basmaji att ses på en fika på lunchen för att öva svenska och småprata.

Hadil Basmaji kom till Sverige från krigshärjade Aleppo i Syrien under den intensiva flyktinghösten 2015. Det var också då hon och Carola Stuart träffades första gången via Kompis Sverige, en ideell organisation som ordnar träffar med etablerade svenskar och nysvenskar, och sedan dess är de vänner.

För språkvetaren Carola Stuart kom det naturligt att bli volontär.

– Jag tror på det personliga mötet, och jag vet att det kan ta lång tid att lära sig ett nytt språk. Det är också ett sätt att lära om varandras kulturer.

Kort efter första träffen tog de med sig sina män och gick på Abbamuseet ihop och därefter har det bara fortsatt.

– Det har blivit en snabbare väg in i samhället för mig. Det har också gett mig trygghet och mycket socialt, säger Hadil Basmaji.

Uppmanar fler att göra en insats

Carola Stuart tycker att fler borde engagera sig i stället för att gnälla om invandring och integration som inte fungerar.

Många av de som kritiska är också de mest passiva, de som inte bidrar med något själva. Gör en insats själva för att förbättra integrationen.

Carola Stuart

– Tid är dyrbart för många, och det blir en del pusslande, men det är så meningsfullt och jag har bara positivt att säga. Många av de som kritiska är också de mest passiva, de som inte bidrar med något själva. Gör en insats själva för att förbättra integrationen. Är man en medspelare så förstår man också varandra bättre, säger hon.


Vill du läsa om fler volontärer?

https://mitti.se/nyheter/volontarer-stockholm-battre/

Fakta

Kompis Sverige

Kompis Sverige matchar nyanlända med etablerade svenskar. De organiserar aktiviteter­ som museibesök, julfester och event. Syfte: ”Ömsesidigt utbyte som vidgar perspektiv, minskar språkbarriärer och bryter fördomar”. Läs mer: kompissverige.se