EN GLÄDJENS DAG. Albyborna Maria Mendoza, Carita Vargas och Ann-Marie Peters gläds åt att mötesplats Alby äntligen har öppnat. Foto: Albin Tingstedt

I Albys hjärta ska unga och gamla mötas

Norra Botkyrka har fått sin första mötesplats för seniorer. Men olikt sina syskonverksamheter i Tumba och Grödinge saknar mötesplats Alby ett tema – det är något som ska formas tillsammans med deltagarna.

  • Publicerad 05:00, 5 maj 2022

Till ljudet av säckpipor öppnade i förra veckan Botkyrkas tredje mötesplats för seniorer – och den första i kommunens norra delar – i Albys hjärta.

Mötesplats Alby finns till för de äldre Botkyrkaborna (60+), vid sidan om syskonverksamheterna i Tumba och Grödinge. Men olikt sina föregångare har mötesplats Alby inte någon renodlad inriktning – än. Det är något som deltagarna får utforma själva, menar Botkyrkas vård- och omsorgsdirektör Petra Oxonius.

– Vår förhoppning är att folk vill komma hit och tillsammans skapa mötesplatsen till en plats att umgås och undvika ensamhet, säger hon.

Men inte bara tillsammans med andra seniorer. Planen är också att aktiviteter tillsammans med ungdomarna i huset ska stå på schemat.

– Det kan vara allt från att ungdomarna undervisar i datorkunskap till att man bakar tillsammans. Allt utifrån vad alla vill göra, säger Petra Oxonius.

POMPA OCH STÅT. Mötesplats Alby invigdes med musik. Både från husmusiker och säckpipor. Foto: Albin Tingstedt

KLIPPT. Pia Pramberger, Nezrina Muric, verksamhetschef, Petra Oxonius, vård- och omsorgsdirektör, och Tuva Lund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, inviger med bandklippning. Foto: Albin Tingstedt

Gemenskap

Och förslaget om gemensamma aktiviteter får gehör från seniorer på plats.

– När man är över 80 blir det svårare med tekniken, speciellt datorer. Så att få någon sådan undervisning, om IT och annat, vore toppen, säger 81-åriga Albybon Maria Mendoza.

Hon sitter vid ett fikabord tillsammans med kompisarna Ann-Marie Peters och Carita Vargas, även de från Alby. Alla tre gläds åt den nyöppnade mötesplatsen.

– Vi har länge lyft att vi behöver en plats som den här, så jag är glad att det äntligen blev av, säger Ann-Marie.

Vad är det bästa med mötesplatsen då?

– Gemenskapen. Att få träffa nya människor och skapa nya vänskapskretsar och samtalsgrupper. Det är så viktigt efter den senaste tidens isolering, säger Maria.

Alla tre bor i Alby, men de hoppas på att mötesplats Alby ska bli en samlingsplats för hela norra Botkyrkas seniorer.

Här får seniorerna både träna och umgås

– Det är ju bra kommunikationer med tunnelbanan. Men vi kommer nog komma hit ofta nu när det är igång, eller hur, säger Maria och vänder sig till sina bordskamrater.

De instämmer.

Petra Oxonius, vård- och omsorgsdirektör på Botkyrka kommun. Foto: Albin Tingstedt

Mötesplatserna

I dag finns tre mötesplatser i Botkyrka: Tumba, Grödinge och nu senast Alby.

Mötesplatserna är öppna för Botkyrkabor som ät 60 år eller äldre, och erbjuder en mängd med aktiviteter och gemenskap.

Mötesplats Alby ligger i Albys hjärta, Albyvägen 7, och har öppet måndag, onsdag samt fredag mellan klockan 11–16. På tisdagar och torsdagar är öppettiderna mellan 13–18.

Visa merVisa mindre