Som Mitt i Solna har berättat villSignalisten höja hyrorna för cirka 570 hushåll i Råsunda.

Här är det för billigt att bo i dag, menar den kommunala stiftelsen som gjort en så kallad bruksvärdering.

Men förhandlingen mellan Hyresgästföreningen och Signalisten har strandat. Den senare parten har ansökt om prövning hos hyresnämnden.

– Det bästa är om vi kan komma överens, det gör processen kortare. Men nu gick inte det och då har vi möjligheten att få hjälp i nämnden. Har vi gjort ett orimligt yrkande så kommer det fram i prövningen, säger Signalistens vd Lars Jolérus.

I Råsunda växer oron.

Monika Jeppson har bott här i 30 år och betalar runt 7 500 kronor i månaden för sin trea i en 40-talskåk på Erik Sandbergs gata.

Hon kan få hyran höjd med 22 procent, runt 1 650 kronor.

– Det är inte klokt, vad håller de på med? Nu har vi tur som har två inkomster, men det innebär en ganska rejäl sänkning av levnadsstandarden. Många äldre bor i området och en pension räcker inte långt. Folk kommer tvingas bort, säger Monika.

Hon och grannarna ska överklaga till länsstyrelsen då de anser att planerna strider mot Signalistens stadgar. Där slås fast att ”enkelt och praktiskt inredda lägenheter” ska tillhandahållas ”till lägsta möjliga pris”.

Gamla vitvaror

Något pangskick är det inte på deras bostäder, säger de, och nämner dålig ventilation och dragiga fönster, gamla vitvaror och lyhörda rum.

– Läget är toppen, jag kan se hela stan. Men Signalisten har inte gjort ett dugg i lägenheten sen stambytet 1996, säger Monika.

Millan Wendel anser att det saknas information, både om bruksvärderingen och om hur Signalisten kommit fram till påslagen.

– De vill komma ikapp med hyrorna, men vilka hyror jämför de med? Och varför höjs våra hus mest? Det är helt omotiverat, säger hon.

”Ska bli mer rättvist”

Men som Signalisten ser det bidrar höjningarna till en mer rättvis och logisk hyressättning, och säkrar samtidigt stiftelsens ekonomi.

– De intäkter vi har kommer från hyrorna och vi har stora utmaningar framåt för att ta hand om befintligt skick och försöka bygga nytt. Vi har haft dåliga hyrespåslag i många år samtidigt som kostnaderna ökar för tillexempel energi, varor och tjänster, säger Lars Jolérus, vd för Signalisten.

Men Signalisten gick med 49 miljoner i vinst 2020.

– All vinst går tillbaka till hyresgästerna och överskotten kan vi använda för att göra satsningar utan att öka belåningen. Jag tycker man ska se det som en fördel att vi har en stabil ekonomi, och vi jobbar för att fortsätta ha det.

Hur ser du på att Råsunda­bor kanske inte har råd att bo kvar om höjningarna genomförs?

– Det är inte så att det är jättehög hyra i Råsunda, inte ens efter den aviserade höjningen. De är lägre än i tillexempel Ritorp. Råsunda är ett attraktivt område där många vill bo. Sen om det finns de som inte har råd att bo kvar kan det gå att hitta lösningar, som billigare boenden, säger Lars Jolérus.

Men Nina Tabatabai tror att höjningarna får stor effekt.

– Det kommer att driva upp hyrorna i Råsunda och göra att privata hyresvärdar kan ta ut ännu högre hyror. Jag ser det som ett sätt att skuffa bort folk, Signalisten vill att Råsunda bara ska bestå av höginkomsttagare,

”Det går vi inte med på”

Hos Hyresgästföreningen i Solna ser man gärna en översyn av alla hyror hos Signalisten. Men att kraftigt höja i Råsunda är fel, tycker Liz Grennstam, ordförande för förhandlingsdelegationen.

– Det går vi inte med på. Hyrorna i Råsunda är förhandlade och enligt vår uppfattning är förhandlad hyra rätt hyra, säger hon och fortsätter:

– Det finns en uppfattning om att det är fint att bo i Råsunda och att det då kan kosta mer. Hyresgästerna här har inget dåligt boende men det är heller inte bättre än något annat som motiverar en höjning.