– Köken kommer att bytas ut till nya kök, det är det som är planen. Sedan vill jag verkligen trycka på att dialogen med hyresgästerna är viktig, säger Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem.

Enligt henne har bolaget fått in synpunkter på att de aktuella köken är trånga och otillgängliga.

– Vi har inte pratat med var och en, men varje år mäter vi vad våra hyresgäster tycker om sina boenden. Sedan har vi personal som jobbar i områdena som får input.

Men på sistone har även hyresgäster som är kritiska till renoveringsplanerna hört av sig till Stockholmshem. Åsa Stenmark säger att det stundande samrådet är till just för att diskutera dessa synpunkter.

– Ambitionen är att vi ska nå en överenskommelse. Om fokus på samrådet är just köket kommer vi att prata om det där. Det vill jag inte förekomma.

Uppfylla lagkrav

Stockholmshems renoveringsplaner grundar sig inte enbart i hyresgästers önskemål. Enligt Stenmark behöver dessutom brandsäkerheten och tillgängligheten förbättras för att leva upp till dagens krav.

– Det handlar inte bara om modern standard, utan om att uppfylla lagkrav. Det tummar vi inte på.

Suget efter gamla byggnadsdetaljer finns onekligen. På bostadsrättsmarknaden används handtag och skåpluckor i original som säljargument, och Stockholmshem själva har nyligen publicerat en artikel om hur varsamt de gick tillväga när en kulturklassad 1930-talsfastighet på Södermalm skulle renoveras.

Åsa Stenmark säger att bolaget alltid tittar på möjligheten att renovera varsamt och bevara historiska värden.

– Det beror på hur det är byggt, om det är tillgängligt eller inte. Det behöver inte handla om byggår, utan om hur kök eller badrum är utformat. Jag har inte kunskap om något speciellt byggår utan det beror på hur det ser ut helt enkelt, att man till exempel ska kunna komma in genom en dörr även om man sitter i rullstol.

Hyresgästerna jag har talat med misstänker att Stockholmshem snarare vill renovera för att kunna höja hyrorna i Traneberg. Ligger det något i den kritiken?

– Nej, så jobbar vi inte. Vi jobbar för att se till att det ska vara säkert och tillgängligt. Vi byter inte saker som vi inte behöver byta utan har ett stort intresse av att bevara där det går.

https://www.mitti.se/nyheter/hyresvarden-vill-riva-ut-deras-1930-talskok/repuey!bu3AvlOo0iTAH4k5wAT4A/