Handlarna på Rinkebystråket planerar att stänga i protest. Foto: Läsarbild privat

Hyresvärd: Stängning kan innebära avtalsbrott

Handlarna på Rinkebystråket planerar att stänga i protest efter hyreskonflikt med Familjebostäder. – Stängningen kan vara avtalsbrott, säger Lars Björk, fastighetschef på Familjebostäder.

  • Publicerad 15:40, 27 jun 2018

Flera butiker och restauranger på Rinkebystråket har satt upp skyltar där de meddelar sina kunder att de kommer att stänga sina verksamheter i protest på måndag den 2 juli.

Mitt i har tidigare berättat om den utdragna hyreskonflikten mellan handlarna på stråket och hyresvärden Familjebostäder.

Familjebostäder erbjuder företagarna 25 procent i hyresrabatt istället för 15 som tidigare erbjöds och rabatten ska gälla i ett år. Men det räcker inte, enligt handlarna.

”Kan vara avtalsbrott”

Fler handlare har berättat för Mitt i att de riskerar att gå i konkurs.

– De kanske har fel utbud för den här platsen. Då får man antingen tänka om eller bytas ut, sa Lars Björk, fastighetschef på Familjebostäder, tidigare till Mitt i.

Den 2 juli planerar nu handlarna på stråket att stänga i protest.

Kommer det nog att slå tillbaka hårdast mot dem själva

Lars Björk, Familjebostäders fastighetschef

– Det kan vara avtalsbrott och vi har ännu inte diskuterat hur vi kommer att gå vidare med det. Om handlarna vill göra en sådan auktion så är det upp till dem, men då kan man också gå miste om lättnadsavtalet, säger Lars Björk och fortsätter:

– Det är olyckligt om de stänger både för dem och för Rinkebystråket. Tyvärr kommer det nog att slå tillbaka hårdast mot dem själva.

Fått krav på att betala tidigare hyresrabatter

Mitt i har tidigare berättat att konflikten lett till att flera företagare på stråket fått inkassokrav.

Vissa har nu även fått krav på att betala tillbaka den hyresrabatt på 100 procent som de hade avtalat sedan tidigare under sex månader fram till sista april i år.

En del företagare som Mitt i pratat med berättar förtvivlat att de fått inkassokrav på hundratusentals kronor som bland annat innefattar den tidigare hyresrabatten.

Hyresrabatten på 100 procent som gällde mellan november förra året och sista maj i år skulle inte betalas tillbaka.

Varför har vissa handlare ändå fått krav om att göra det? 

– De kan vara så i vissa fall att man inte har följt de åtagande som har funnits, då faller avtalet och de lättnader som erbjudits.

– De som fortsätter med auktioner mot Familjebostäder och inte har skrivit på det nya avtalet kan hamna hos inkasso.